ABS: droogtemaatregelen gaan niet ver genoeg

De Europese Commissie heeft op 2 augustus 2018 maatregelen goedgekeurd om de gevolgen van de extreme droogte voor landbouwers te verzachten. De lidstaten mogen hun landbouwers hogere voorschotten uitbetalen: tot 70% voor de rechtstreekse betalingen en tot 85% voor betalingen in het kader van het plattelandsontwikkelingsbeleid. In het kader van de vergroening laat de Commissie toe dat landbouwers hun braakliggend land gebruiken voor de productie van veevoeder, zonder dat dit gevolgen heeft voor hun vergroeningsverplichtingen met betrekking tot teeltdiversificatie of het areaal ecologisch aandachtsgebied.

De Vlaamse overheid benut deze maatregelen naar eigen zeggen maximaal. Volgens de planning zal een voorschot van 70% (in plaats van 50%) op zowel de basisbetaling als de premie voor jonge landbouwer uitbetaald worden op 31 oktober 2018. De uitbetaling van een voorschot van 70% op de vergroeningspremie (voor de landbouwers die vrijgesteld zijn van vergroening) en de zoogkoeienpremie is gepland voor 30 november 2018. Ook de decemberbetalingen worden verhoogd van 90% naar 95%.

Volgens ABS zijn het maatregelen die de toestand op het terrein en in de stal niet vooruithelpen. De vervroegde en verhoogde uitbetaling van de reguliere Europese steun zal volgens de organisatie de cashtoestand verbeteren en de eerste nood lenigen wanneer extra kosten moeten gemaakt worden voor de aankoop van bijkomend veevoeder, maar beperkt impact hebben.

De toestemming om braakgronden te gebruiken als graasweide of voedergewas zal in Vlaanderen niets bijdragen tot het verminderen van het tekort aan ruwvoeder, denkt de organisatie. In Vlaanderen werd in 2018 1.137 ha als braak geregistreerd, wat neerkomt op 0,17% van het totale landbouwareaal. Het merendeel van dit beperkte areaal is volgens ABS ook helemaal niet geschikt voor effectieve voederwinning.

ABS wijst op het grotere aantal percelen waar omwille van verplichtingen in het kader van de vergroenings- en biodiversiteitseisen of in het kader van het aanleggen van ecologisch aandachtsgebied, een niet-voedergewas zoals mengsels van niet-vlinderbloemigen (mosterd, raapzaad, facelia,…) ingezaaid moeten worden. De overheid zou landbouwers moeten vrijstellen van deze verplichting. Op deze percelen moet het zonder bijkomende administratieve rompslomp mogelijk zijn voedergewassen in te zaaien, aldus ABS.

Zo kan tegemoetgekomen worden aan de steeds groter wordende vraag naar ruwvoeders voor het najaar en de volgende winter.

ABS benadrukt dat niet alleen veehouders door droogte zijn getroffen. Het is volgens de organisatie onzinnig om niet heel snel over te gaan tot de erkenning van de droogte als ramp. Of de droogte als ramp kan worden aangemerkt, wordt al onderzocht door het Departement van Landbouw en Visserij. De parameters waaraan voldaan moet worden, zijn ingevuld: de totale schade in Vlaanderen overstijgt ruim €1.25 miljoen en de schade per bedrijf is ruim €5.500.

JCB

Meest recent

Meest recent