Belang van juiste inschrijving in de Kruispuntbank

De Kruispuntbank van Ondernemingen, dikwijls afgekort als KBO, is een databank van de FOD Economie waarin alle basisgegevens van ondernemingen en hun vestigingseenheden verzameld zijn. De KBO heeft een dubbel doel. Enerzijds de werking van de overheidsdiensten efficiënter maken en anderzijds de administratieve procedures voor ondernemingen vereenvoudigen.

Elke onderneming en vestigingseenheid krijgt van de Kruispuntbank van Ondernemingen een uniek identificatienummer. Dit uniek nummer wordt het ondernemingsnummer of het KBO-nummer genoemd.

Nacelbelcodes

Bij de inschrijving in de Kruispuntbank van de Ondernemingen moet de ondernemer of onderneming ook aangeven welke economische activiteiten zij zal voeren. Dit doet zij door specifieke codes aan te duiden. Deze codes staan gekend als Nacebelcodes.

De NACE-code is een code die door de Europese Unie en haar lidstaten toegekend wordt aan een bepaalde klasse van commerciële of niet-commerciële economische activiteiten. NACE is dus een officiële Europese lijst van activiteitsomschrijvingen. De RSZ, de BTW-administratie en de ondernemingsloketten gebruiken deze codes om bedrijven in te delen in sectoren. Elk land mag de lijst verder uitdiepen met extra codes, zolang de basislijst onveranderd blijft. Daarom spreken we in België ook van nacebelcodes.

Huidige situatie

Tot voor de wetswijziging diende een onderneming in de Kruispuntbank van de Ondernemingen te zijn ingeschreven en de juiste nacelbelcodes te hebben aangeduid om op ontvankelijke wijze een procedure te kunnen voeren als eiser. Zo kon bijvoorbeeld een ondernemer maar een onbetaalde factuur invorderen als hij met de juiste nacebelcode actief was. Het was evenwel de tegenpartij die moest onderzoeken of de betreffende ondernemer de juiste inschrijving in de Kruispuntbank van de Ondernemingen had. Onderzocht de verwerende partij deze inschrijving niet, dan kon een ondernemer zonder aanduiding van de juiste Nacebelcode toch nog zijn proces verder zetten en desgevallend ook gelijk halen voor de rechtbank.

Nieuwe situatie

Door de wetswijziging wordt een ondernemer zonder de juiste inschrijving in de Kruispuntbank van de Ondernemingen strenger gesanctioneerd.

Voortaan zal de rechtbank, ingeval een onderneming niet in de KBO staat ingeschreven, ambtshalve de vordering onontvankelijk verklaren (art. III.26, § 1 WER). Het is de rechter zelf die deze controle zal uitvoeren en het is eveneens de rechtbank zelf die automatisch de sanctie zal toepassen. Een ondernemer zal dus niet langer een procedure kunnen voeren als hij niet over een geldig KBO-nummer beschikt.

Als de onderneming wel is ingeschreven, maar niet voor de activiteit waarop de vordering is gebaseerd, mag de verweerder dit gebrek als verweermiddel bij de aanvang van het proces inroepen (art. III.26, § 2 WER). Zolang er geen aangepaste inschrijving is, kan de onderneming geen beroep doen op de rechter voor de vordering in rechte.

Inwerkingtreding

De wet van 2 mei 2019 werd op 17 mei 2019 in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Ze trad in werking op 27 mei 2019.

Controle is belangrijk

Het mag duidelijk zijn dat elke ondernemer er zorg moet voor dragen dat hij over de juiste inschrijving in de Kruispuntbank van de Ondernemingen beschikt. Een periodieke controle van de Nacebelcodes waarvoor men heeft gekozen, is dan ook aan te raden. Doorheen de tijd veranderen immers soms de activiteiten van een onderneming. Deze controle kan elke ondernemer gemakkelijk zelf uitvoeren. Via de toepassing KBO Public Search van de federale overheid kunt u de Nacebelcodes en andere bedrijfsgegevens van uw eigen zaak en van andere ondernemingen controleren.

Ook in My Enterprise, van de FOD Economie, kunt u nagaan welke activiteitencodes van uw onderneming bekend zijn. U hebt daarvoor uw ondernemingsnummer (dit is uw BTW-nummer met een nul voor) nodig. Als het overzicht van die codes onjuist of onvolledig is, kunt u deze codes via My Enterprise zelf wijzigen. U gaat daarvoor naar economie.fgov.be en dan naar ‘ondernemingen’, ‘kruispuntbank’ en ‘my enterprise’.

Jan Opsommer

Meest recent

Meest recent