Startpagina Archief

UGent en Milcobel starten leerstoel rond zuivel

Milcobel en de Universtiteit Gent lanceerden op 3 februari een ‘Chair on Dairy Research’. Binnen die leerstoel wordt de komende 4 jaar fundamenteel onderzoek gevoerd naar de specifieke kenmerken van zuiveleiwitten. De initiatiefnemers willen nieuwe of verbeterde inzichten verwerven die leiden tot de ontwikkeling van nieuwe zuivelproducten.

Leestijd : 2 min

Zuivelcoöperatie Milcobel slaat de handen in elkaar met onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen (UGent), die reeds enkele decennia geleden de eerste initiatieven rond hoogwaardig zuivelonderzoek opstartten.

Patricia De Clercq, secretaris-generaal van het departement Landbouw en Visserij, loofde het initiatief in haar inleidend woord: “Deze leerstoel past uitstekend in de nieuwe missie van ons departement ‘Vooruit voor (h)eerlijk voedsel in Vlaanderen’.” Investeren in innovatie en een nauwe samenwerking tussen diverse spelers in de keten kunnen daarbij moeilijk onderschat worden. “Samen trekken we aan de kar ten voordele van zuivelproducten in Vlaanderen.”

Kenniscentrum geeft nieuw elan aan zuivelonderzoek

“We hebben er alle belang bij om een zeer sterk kennis- en expertisecentrum in Vlaanderen uit te bouwen”, aldus Dirk Ryckaert, voorzitter van Milcobel; bij monde van Dirk Van Gaver, Innovation & Technology Director. “Het is belangrijk om fundamenteel onderzoek naar zuivel een nieuw elan te geven. De wetenschappelijke basisconcepten en inzichten die binnen de leerstoel ontwikkeld worden, kunnen op termijn aanleiding geven tot meer toegepast onderzoek binnen Milcobel, en leiden tot valorisatie voor ons bedrijf, onze klanten en onze partners. Deze samenwerking is een logisch vervolg op een eerder onderzoeksproject met UGent rond mozzarella, wat resulteerde in zeer relevante inzichten. Dat breiden we nu graag uit naar andere domeinen, zoals melkeiwitten, melkpoeders... We zien de UGent als een waardevolle kennispartner op lange termijn.” Van Gaver benadrukte in dat kader het belang van zowel basis- als toegepast onderzoek, naast nieuwe ontwikkelingen.

Melk, een complex drankje

Het gedrag van melkeiwitten vormt het centraal onderzoeksthema binnen de leerstoel. “We staan weinig stil bij de complexe samenstelling van melk”, aldus Chak Ming To, coördinator van de leerstoel. “Kleine variaties in het gedrag van melkproteïnen leiden tot een product met heel andere eigenschappen.” De samenwerking met Milcobel biedt de onderzoekers van UGent een uitstekende opportuniteit om de resultaten op academisch niveau te vertalen naar nieuwe of verbeterde toepassingen in de zuivelindustrie.

Prof. Paul Van der Meeren (UGent): “De opdracht van universiteiten is drieledig: we bieden hoogstaand onderwijs aan, we doen aan baanbrekend onderzoek, én we willen dat onze kennis zich vertaalt naar praktische toepassingen waar iedereen iets aan heeft. De leerstoel brengt ons onderwijs en onderzoek in contact met de industrie. Het is een win-winsituatie voor beide partijen.”

UGent/Anne Vandenbosch

Actueel

Nieuwe campagne Rikolto doet geven om goed eten

Actueel Geef om goed eten. Met die slogan lanceert Rikolto (vroegere Vredeseilanden) vandaag de Week Voor Goed Eten. Overal in Vlaanderen zamelen vrijwilligers geld in en roepen ze op om werk te maken van gezonde, duurzame en betaalbare voeding voor iedereen. Dit jaar staat de speciaal ontworpen winkelzak centraal.
Voir plus d'articles
Meest gelezen