Startpagina Archief

Blijven doen waar

je het sterkst in bent

Leestijd : 1 min

“Erwten worden bij ons bijvoorbeeld minder geteeld”, zegt Hilde Dhuyvetter. “De intensieve teelten blijven wel nog altijd verder stijgen. Met bloemkool op 1, spruiten op 2.” Vandaag gaat ook aandacht naar nieuwe teelten, zoals peulvruchten. Denk maar aan kikkererwten, linzen…” Dat zijn heel kleine teelten die elders (veel) goedkoper kunnen worden geteeld dan hier. We focussen beter verder op wat we sterk en goed in zijn dan om te proberen om het warm water uit te vinden. Het heeft volgens mij geen zin om hier te pushen om bepaalde teelten te zetten die veel meer kosten.” Zo loopt ook de broccoliteelt verder terug. “We moeten er ons voor behoeden dat we onze sterke concurrentiepositie op de wereldmarkt niet verliezen. Vaak zijn arbeidskrachten in andere landen goedkoper. Wat gebeurt op die markt? Zoals in Polen, Spanje… waar de arbeidskosten lager zijn. We moeten daar rekening mee houden. We moeten de teelten kwalitatief hoogstaand blijven verzorgen, waar we het sterkst in zijn, én automatiseren zodat we de arbeidskosten verder kunnen laten dalen.”

Actueel

Vleesvee in Vlaanderen: meten is weten

Vleesvee De weegresultaten van zijn Belgisch witblauwe runderen zijn belangrijke bedrijfsgegevens voor veehouder Bruno Vanhaelemeesch uit Watervliet. “Rendabiliteit was tot aan de welgekomen prijsstijgingen van dit jaar lange tijd een grote uitdaging in het vleesvee. Wie de cijfertjes niet op orde heeft, haalt het niet”, vertelt hij.
Voir plus d'articles
Meest gelezen