
Ondanks de bestaande preventieve maatregelen zijn de mycotoxines meestal reeds vóór de oogst aanwezig. Ze worden op het veld gevormd tijdens de groei van het gewas, na de oogst of tijdens de opslag. Op het veld zijn het vooral factoren zoals vochtige weersomstandigheden, rassenkeuze en de bodembewerking die de ontwikkeling van de schimmels en mycotoxines stimuleren.
Voedselveiligheidsplan
Het Early Warning Systeem (EWS) is een jaarlijks initiatief dat binnen de sector genomen wordt als toevoeging op het uitgebreide sectorale voedselveiligheidsplan. De bedoeling is om zo snel mogelijk na de oogst gegevens te verzamelen en analyseresultaten ter beschikking te stellen aan de graanhandel en aan graanverbruikers.
Voor 2021 werden in totaal 494 stalen verzameld en geanalyseerd: 35 % van de granen komt uit Frankrijk en 26% is van Belgische origine. De volgende granen werden ge-screend: tarwe, gerst en in mindere mate rogge, haver, triticale en spelt. Uit de resultaten blijkt dat in 18,2% van de stalen minstens één mycotoxine werd gedetecteerd.
“Door de natte weersomstandigheden liggen de resultaten hoger dan vorig jaar”, benadrukt Katrien D'hooghe van BFA. “Zeker voor granen die langer op het veld bleven staan, werden al verhoogde concentraties waargenomen. Daarom is het dit jaar van extra belang om de eventuele toename van mycotoxines tijdens de bewaring goed in de gaten te houden.”
Het is volgens D'hooghe ook aangewezen om extra analyses in te plannen, net als een uitgebreide visuele check van de granen vóór inmenging in de silo.