en geen gas nodig
Minder suikers
Er zouden ook minder rotnesten ontstaan, waardoor een beschadigde aardappel gemummificeerd wordt en omliggende aardappelen niet zou aantasten. Verder kan het Engie-bewaarsysteem onder alle weersomstandigheden snel en efficiënt producten drogen, wat zorgt voor behoud van kwaliteit en het verminderen van verlies door de verspreiding van ziektes.
Door deze techniek worden minder suikers in de aardappelen gevormd, waardoor veroudering minimaal is. Er is bij de verwerking tot friet minder nabewerking nodig, zoals blancheren, wat door een lager energieverbruik tot een efficiëntere productie zou leiden. En, door deze techniek kunnen aardappelen van eigen bodem het jaar rond worden geleverd.
Duurzame energie
Ten slotte kunnen we nog dit meegeven: het natuurlijke koudemiddel in de installatie zorgt voor het hoogste rendement en het laagste energieverbruik. De installatie wordt voorzien van permanente magneetventilatoren die tot wel 35% minder energie verbruiken. Door de inzet van zonnepanelen, de warmtepomp en de restwarmtebenutting wordt duurzame energie overgehouden.
En door de toepassing van dat natuurlijke koudemiddel (NH3) zal De Aardappelhoeve het hoogst haalbare rendement en daardoor het laagste energieverbruik realiseren. “Bij zowel het koude als warme gedeelte van de installatie vindt rechtstreeks warmteoverdracht naar lucht plaats zonder tussenmedium”, aldus nog Bart.