
Luisteren naar vragen van klanten
Royal A-ware heeft de ambitie om verder organisch te groeien, ook in België, en daarin past de overname van de 2 poedertorens van Friesland Campina in Aalter.
“Voor de verdere ontwikkeling van onze activiteiten luisteren we altijd naar vragen van onze klanten. Dan bekijken we of we daar kunnen op inspelen of niet. Als het past binnen onze bedrijfsstrategie, die duurzaamheid vooropstelt en op de lange termijn verder wordt uitgebouwd, zien we dan of een overname haalbaar en gewenst is. Zo ontbrak de productie van melkpoeder in ons uitgebreide zuivelgamma, naast kaas, dagverse zuivel, mozzarella, room en tapas...”, duidt Luc Lamberigts.
Groei met tweesporenbeleid
Goede afspraken
Er werden dan ook goede afspraken onderling gemaakt. “Dat is ook nodig, want je werkt op dezelfde site, hoewel beide activiteiten van elkaar werden losgekoppeld. De ontvangst en de ontroming van de melk gebeurt echter bijvoorbeeld in een installatie die voor beide bedrijven werkt. Het is een kwestie van de kosten zo laag mogelijk te houden. Daarnaast moet je een en ander herbekijken: dat gaat van telefonie tot technische systemen, of de stoomvoorziening en de waterzuivering.”
De komende jaren investeert Royal A-ware op de site in Aalter. Dat gaat van de melkontvangst tot milieutechnieken zoals waterzuivering, een nieuw stoomketelhuis... “We gaan ook daarin stap voor stap om de hele binnenkant en de installaties zo effectief en efficiënt mogelijk te laten werken. In tegenstelling tot vroeger zullen we 24/7 op de site in Aalter melkpoeder gaan produceren.”
De 40-tal medewerkers zijn dan ook van Friesland Campina naar Royal A-ware overgekomen. “Toen bleek dat we melkpoeder wilden gaan produceren, konden we 2 dingen doen: een nieuwe fabriek vanaf nul opstarten of een bestaande fabriek overnemen. We hebben heel duidelijk voor de tweede optie gekozen. Er was en is veel kennis en kunde in huis. Wereldwijd staat het geproduceerde melkpoeder in Aalter bekend als een hoogstaand kwalitatief product.”
Extra medewerkers in dienst
Op termijn kunnen een 10-tal medewerkers extra in dienst worden genomen. “Het gaat dan om operatoren, technici en ook specifieke profielen, bijvoorbeeld op het vlak van milieu en veiligheid.” Ook een kaasfabriek in Vlaanderen is wellicht een optie voor de nabije toekomst. “Nogmaals, we luisteren naar de markt. Als er behoefte is, kijken we verder. Er zijn vandaag geen concrete plannen in die richting, maar zeg nooit nooit. Wat vandaag niet is, kan morgen zijn”, aldus Luc Lamberigts.
“