Startpagina Archief

“Permacultuur staat voor een allesomvattende levensvisie”

Wie in Vlaanderen permacultuur zegt, denkt direct aan Yggdrasil in Vissenaken (Tienen). “Het is een breed ontwerpprincipe, waarbij onder meer tuinieren, verwondering, observeren en verantwoordelijkheid nemen kernbegrippen zijn”, zegt Yggdrasil-bezieler Frank Anrijs, die groenten telen, verkopen, schrijven en nog zoveel meer naar hartenlust combineert.

Leestijd : 2 min

Wie op internet informatie gaat zoeken over ‘permacultuur’ komt begrippen tegen als ontwerpmethode, ethiek, ecologie, duurzaamheid... . Een van de grondleggers was Bill Mollison, die het containerbegrip 30 jaar geleden als volgt omschreef: “Permacultuur is een filosofie van werken mét in plaats van tegen de natuur, van langdurige en doordachte observatie in plaats van langdurige en onnadenkende arbeid en van het kijken naar planten en dieren in al hun functies in plaats van een gebied als een monocultuursysteem te zien.”

Geheel is meer dan de som

Het accent ligt daarbij niet op op zichzelf staande elementen binnen een systeem, maar op hun onderlinge relaties en op een verstandige plaatsing en ordening ervan, volgens het beginsel van 'het geheel is meer dan de som der delen'.

Wie de tijd neemt om met Frank Anrijs te gaan praten, ontdekt dat die permacultuur door het bloed van zijn aderen stroomt en dat het de rode draad is in alles wat hij doet en onderneemt. “Permacultuur staat voor een allesomvattende levensvisie.

Het proces van de groei van een plant is voor mij belangrijker dan het eindproduct zelf”, verwoordt Frank Anrijs zijn voortdurende motivatie en duurzame verwondering. “Zonder naar iemand een steen te gooien, zijn er mensen die niet graag nadenken. Wat eenvoudiger is, vraagt geen inspanning. In alle bescheidenheid: wat wij doen, is niet voor iedereen weggelegd. Zeker wat het luik biologisch en ecologisch tuinieren betreft, wordt permacultuur bekender en bekender. Dat leer je nergens op de schoolbanken, als ik zie wat mijn kinderen soms moeten leren. Ik kreeg die interesse van thuis uit mee.”

Ruim 30 jaar geleden begonnen de ouders van Frank Anrijs met Yggdrasil: fijne groenten werden op een beperkte oppervlakte biologisch geteeld en daarna in de eigen hoevewinkel verkocht. Later kwam daar ook educatie (bezoeken, rondleidingen, cursussen...) bij.

Dat levenswerk zet zoon Frank, die vroeger in een tuincentrum/boomkwekerij werkte, sinds 2012 voort. Intussen is dat ook al 10 jaar geleden.

Van groenten tot blogs

De teelt van fijne groenten (en de verkoop via de hoevewinkel, 1 dag per week) én het uitgebreide educatieve aanbod (boeken, magazine, blog, cursussen...) zijn vandaag de 2 pijlers van Yggdrasil. Meer en meer focust Frank op de verdere uitbouw van het luik educatie. “De verkoop van onze producten via de winkel is de opstap naar onze andere projecten”, geeft hij als besluit nog mee.

LV

Actueel

Preiteler Willem Vercruysse: “Lobularia maritima helpt me bij beheersen tripsen”

Werktuigendagen Willem Vercruysse (64) teelt prei en krulpeterselie in Nokere, een deelgemeente van Kruisem. Net als veel andere telers krijgt hij tijdens warme, droge zomers te maken met tabakstripsen in zijn prei. Op vraag van proefcentrum Viaverda wordt op een praktijkperceel van hem het effect van ‘Lobularia maritima’ (zilverschildzaad) als bankerplant voor nuttige insecten uitgetest, om zo de populatie tripsen onder controle te houden.
Voir plus d'articles
Meest gelezen