bouw van nieuwe kazerne

Oost-Vlaanderen krijgt één van de 2 Kwartieren van de Toekomst: semi-open kazernes waar behalve militairen ook burgers actief zullen zijn. Oost-Vlaanderen werd hiervoor aangeduid, omdat deze provincie slechts weinig militaire infrastructuur heeft. De gemeente Gavere stelde zich na de sluiting van de vroegere luchtmachtkazerne en na de komst van een bataljon paracommando’s vorig jaar nu ook kandidaat voor de nieuwbouw van Defensie, net als Aalter en Geraardsbergen. Anders dan in Gavere of Aalter (militair domein Ursel) beschikt Defensie in Geraardsbergen niet over eigen terreinen. De stad Geraardsbergen is geen eigenaar van de gronden op de Godsbergkouter die ze ‘aanbieden’ aan Defensie.
Godsbergkouter
Het gaat in Geraardsbergen over een locatie van 42 ha groot voor het Kwartier van de Toekomst, goed voor zowat 1.000 personen, en nog eens 27 ha oefenterrein. Op de afgeronde 70 ha van de Godsbergkouter in deelgemeente Schendelbeke zijn zowat 20 landbouwbedrijven actief. Eerder deze maand protesteerden reeds tientallen landbouwers tegen de kandidatuur van Geraardsbergen voor het Kwartier van de Toekomst.
“Alle gronden die opgenomen zijn in het projectvoorstel liggen in herbevestigd agrarisch gebied en behoren tot de beste landbouwgrond in Geraardsbergen: niet-erosiegevoelig akkerland, wat in de regio eerder zeldzaam is. De druk op onze landbouwers is al enorm, zeker in deze regio, door het stikstofdossier. Dit wordt nog eens vergroot door dergelijke initiatieven ook nog eens in open landbouwgebied te realiseren. Dat gaat overigens in tegen de Bouwshift (vroegere betonstop). De landbouwers hebben deze gronden broodnodig voor hun bedrijf”, stellen Boerenbond en het Algemeen Boerensyndicaat.
Burgemeester toont begrip
Burgemeester De Padt toont begrip, maar repliceerde eerder dat de voorgestelde landbouwterreinen slechts 1% zou vormen van de agrarische gebieden in Geraardsbergen en dat er overleg komt voor mogelijke compensaties voor de landbouw. De landbouwers kunnen volgens hem zelfs een belangrijke leverancier worden van het Kwartier in het kader van korteketeninitiatieven.
Bij de overhandiging van de petitie tegen de kazerne wees het actiecomité erop dat in de regio op de rechteroever van de Dender verschillende landbouwbedrijven bedreigd zijn met sluiting door de stikstofproblematiek. Op de linkeroever is de situatie wat dat betreft beter, maar daar dreigt nu het Kwartier van de Toekomst te komen.
Melkveebedrijf dreigt 6 ha te verliezen
Eén van de landbouwers die dreigen onteigend te worden, is Pieter Vander Schueren. “Mijn zus Mieke en ik willen in Idegem het melkveebedrijf van onze moeder voortzetten. Inzake stikstof zijn we een ‘groen’ bedrijf. Op de Godsbergkouter in Schendelbeke hebben we 6 ha. Alles samen hebben we 85 ha, maar die 6 ha op de Godsbergkouter hebben we wel nodig om te voldoen aan de mestuit-rijnormen en om onze dieren te kunnen voederen. Wat mij vooral stoort, is dat wij deze plannen moesten vernemen in de pers. Er was geen overleg of inspraak vooraf”, stelt Pieter Vander Schueren.
Actiecomité ‘Red De Godsbergkouter’ wil binnen enkele weken zelf een infovergadering organiseren over de plannen op de site. De burgemeester geeft aan dat hij daarop aanwezig wil zijn.