vertellen wat er met hun bijdrage gebeurt”

Breed draagvlak zoeken
VLAM kan in grote mate onafhankelijk beslissingen nemen, ook als bijvoorbeeld een Vlaamse minister er geen voorstander van is dat er Vlaams varkensvlees geëxporteerd wordt. “Wij houden rekening met de politiek, maar ook met de economische realiteit van diegenen die voor ons bijdragen betalen. We evolueren mee en proberen voor onze acties een breed draagvlak te vinden. Het is onze raad van bestuur die de eindbeslissingen neemt”, zeggen CEO Filip Fontaine en Vandepoel van VLAM.
“Zo bieden wij onder meer een subtiel tegengewicht tegen de anti-vleeslobby. Die is heel hard aanwezig in de media, terwijl 96% van de Vlamingen nog steeds vlees eet. Op die lobby antwoorden wij niet met een platte ‘Eet meer vlees’-campagne, maar wel met realistische, eerlijke artikels, gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek of marktonderzoek”, stelt Fontaine.
Een van de speerpunten van VLAM is de website Lekker van bij Ons. Die lokt 11 miljoen bezoekers per jaar. Dit platform is sectoroverschrijdend en biedt bovenop de klassieke recepten ook onderwerpen die doorgaans wat moeilijker liggen of die niet in 2 of 3 zinnen uitgelegd kunnen worden, zoals duurzaamheid.
Lekker van bij Ons
“We bekeken reeds voorstellen om die website uit te breiden met een app of zelfs een foodbox, maar dat zijn soms complexe beslissingen of keuzes die veel van onze middelen zouden vergen. Wat misschien mogelijk wordt, is dat het logo van Lekker van bij Ons onder bepaalde voorwaarden zou kunnen gebruikt worden op verpakkingen in de retail”, zeggen Fontaine en Vandepoel.
Voor heel wat campagnes wordt samengewerkt met de retail en dat levert soms hoopvolle resultaten op. “In de Week van het Konijn gaat de verkoop van konijn telkens maal 3. In de retail willen ze dan graag weten welke delen van het konijn in de aangereikte recepten zullen gepusht worden, zodat ze daar kunnen op inspelen. De Week van het Witloof zorgt voor een verkoopsboost van +35%”, weet Filip Fontaine.
Er komt een connectief netwerk om lokaal geproduceerd voedsel vlotter ter beschikking te stellen van allerhande afnemers, zeg maar de leden van Fevia en Horeca Vlaanderen.
“We willen dit jaar in de eerste plaats onze achterban meer duidelijk maken wat er met hun bijdrages gebeurt. Dat zal dit jaar gebeuren via het Vlaams infocentrum land- en tuinbouw (VILT) en via PlattelandsTV”, geeft Fontaine nog mee. Dit jaar worden leden van de commissie Landbouw in het Vlaamse parlement uitgenodigd op de vakbeurs Fruit Logistica in Berlijn, zodat zij eens zelf kunnen ervaren wat VLAM doet.