van de nieuwste generatie

Geen chemicaliën aankopen
Dankzij de plasmareactor heeft het nieuw type luchtwasser geen chemicaliën nodig voor zijn werking. “We kunnen namelijk onze eigen chemicaliën maken uit zonne-energie en uit het stikstof- en zuurstofgas in de lucht”, legt Hollevoet uit. De plasmareactor bestaat uit buisjes, waar een elektrische lading – een bliksemschicht – doorheen wordt gestuurd.
Duurzame cyclus
“
Het eindproduct is na het ‘wassen’ in de plasmareactor omgezet tot ammoniumnitraat. Dat kan zuiver op zich of in een bewerking gebruikt worden als meststof. “Op dit moment wordt kunstmest gemaakt uit aardgas, een productieproces waarbij veel CO2 vrijkomt. We winnen dus op het vlak van duurzaamheid op 2 fronten”, zegt Hollevoet. Hij maakt zich sterk dat de luchtwasser die ze ontwikkelden niet alleen op gesloten stalsystemen toepasbaar is, maar ook op halfopen stallen. “De luchtstroom richting luchtwasser moet hier goed bestudeerd worden en uitgewerkt.”
Laatste stap voor commercialisatie
De luchtwasser op Transfarm is het laatste testproject voor commercialisatie. “Met deze installatie willen we de data verzamelen die vereist zijn om de nodige certificaten en erkenning aan te vragen””, vult professor Martens aan. Hij hoopt volgend jaar de eerste installatie commercieel op de markt te krijgen. Voor het benutten van het vrijgekomen ammoniumnitraat kijkt hij naar de sector van kunstmeststoffabrikanten. “De landbouwer kan dit zuiver met een veldspuit aanwenden op zijn akker, maar dan heeft hij enkel een stikstofbemesting uitgevoerd. De meststoffenindustrie kan hier mogelijk beter op inspelen en/of omzetten in een gekorrelde meststof. Dat is aan hen. We denken eventueel aan een ophaalsysteem, zoals dat er is voor melk of andere landbouwproducten, om deze grondstof vanuit de landbouw richting verwerkende industrie te brengen.”
De innovatie die de KU Leuven met de luchtwasser aan de dag legde, kan helpen om de stikstofuitstoot van de Vlaamse landbouwsector verder te verlagen. De circulaire meststof die op het einde van de cyclus wordt geproduceerd, kan ook door de landbouwer gebruikt worden, zodat de economische rendabiliteit van deze investering zinvoller wordt.
De pilootinstallatie in Lovenjoel moet nu op grotere schaal getest worden, zodat de luchtwasser sneller en breed kan uitrollen. Voor de ontwikkeling van de technologie en de proefopstelling kon het project rekenen op financiële steun van de Vlaamse overheid.