Startpagina Archief

Stilaan tijd om aan

loofdoding

te denken

Veerle De Blauwer, onderzoekster aardappelen bij Inagro en coördinator van het Landbouwcentrum Aardappelen (LCA), kijkt vooruit naar de loofdoding in aardappelen die eraan komt. Dat gebeurt doorgaans op een chemische wijze, maar mechanische technieken kunnen ook.

Aardappelen die bestemd zijn om te bewaren, worden bij voorkeur geloofdood. Door te loofdoden stoppen de knollen met groeien en vormen ze een dikkere schil. Zo worden ze velvast en komen ze meer en meer los van de stengel. Dit zorgt voor een vlottere oogst en voor minder kans op stootblauw en rooibeschadiging.

Chemische loofdoding

Er zijn nog maar beperkt actieve stoffen op de markt waarmee onze aardappelen kunnen doodgespoten worden. Carfentrazon-ethyl (Spotlight Plus, Shark ...) en pyraflufen-ethyl (Gozai, Kabuki ...) zijn...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

‘De 23 ha zaai-uien maken het verschil’, vindt akkerbouwer Jeffrey Prins

Aardappelen De Nederlandse akkerbouwer Jeffrey Prins zit in maatschap met zijn vader Harry en zijn oom Jan André Prins. De 3 gezinnen leven van het 200 ha grote akkerbouwbedrijf. Op het moment van ons bezoek worden net de Seresta-zetmeelaardappelen gerooid en de uien geladen. Bijzonder dit jaar is dat de zetmeelaardappelen meer opleveren dan de consumptieaardappelen die Jeffrey ook heeft.
Voir plus d'articles
Meest gelezen