Startpagina Actueel

Vlaanderen betaalde 5,19 miljoen euro coronacompensatie uit aan zwaar getroffen aardappeltelers

In het kader van het noodfonds voor zwaar getroffen aardappeltelers werden 429 dossiers voor de coronacompensatie ingediend, goed voor een totaalbedrag van 5,19 miljoen euro. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams landbouwminister Hilde Crevits (CD&V) op een schriftelijke vraag van Sofie Joosen, Vlaams parlementslid voor N-VA.

Leestijd : 2 min

Er werden in totaal 429 dossiers ingediend. Er werd in totaal 233.459 ton aardappelen aangeboden voor vergoeding. De gemiddelde aanvraag had betrekking op 544 ton. De uitbetaling van de coronacompensatie gebeurde eind december 2020 voor een totaalbedrag van 5,19 miljoen euro. Het maximale budget van 10 miljoen euro wordt niet overschreden.

Controles ter plekke

Alle aanvragen werden administratief gecontroleerd. “Bij 6 % van de dossiers werd eveneens een controle ter plaatse uitgevoerd”, stelt Vlaams landbouwminister Hilde Crevits. De selectie van deze dossiers voor controle ter plaatse gebeurde op basis van risicoanalyse en een toevalsselectie.

Tijdens de controle ter plaatse werd, naast het controleren van de bewijsstukken met betrekking tot de vermelde stock, eveneens gecheckt hoeveel kg dagelijks aan de aanwezige runderen werd gevoederd en in welke periode. “Dit werd onder meer geverifieerd aan de hand van de beschikbare diergegevens. Via deze gegevens kon worden geverifieerd of met het vervoederen van de aardappelen aan de dieren minder ander veevoeder moest worden aangekocht.”

Geen verdere specifieke steunmaatregelen

Volgens Vlaams landbouwminister Hilde Crevits verloopt, in tegenstelling tot de eerste golf, het functioneren van de logistieke handelsstromen behoorlijk. “In deze tweede golf weegt vooral het sluiten van de horeca op de aardappelsector. De verwachte vraag blijft uit waardoor heel wat aardappelverwerkende bedrijven achter blijven met volle koelcellen en de verwerkende industrie niet op volle capaciteit draait.”

Intussen zijn de aardappelprijzen op de vrije markt heel laag. Verwacht wordt dat deze marktsituatie zich aanhoudt tot de horeca in de Europese Unie weer kan openen. “Op dit moment worden er geen verdere specifieke steunmaatregelen voorzien voor de aardappelsector. De markt wordt wel van kortbij gemonitored door mijn diensten”, besluit Vlaams landbouwminister Hilde Crevits.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken