Startpagina Actueel

Een bib van bodembacteriën voor duurzame soja, met onderzoekshulp van 1.000 burgers-en-boeren-met-tuin

Vlaams minister Hilde Crevits gaat als 1 van 1.000 burgerwetenschappers tijdens het komende groeiseizoen een 1 vierkante meter-proeftuintje met soja opvolgen. Ze helpt daar de wetenschap mee vooruit, met name ‘Soja in 1000 tuinen’, een onderzoeksproject van VIB, UGent, ILVO, KU Leuven én van heel wat vrijwilligers. Het uiteindelijk doel? Duurzame sojateelt in Vlaanderen stimuleren door de lokaal-aanwezige bodembacteriën in kaart te brengen.

Sojabonen staan als plantaardige eiwitbron voor menselijke (en dierlijke) voeding aan de top, wegens het zeer volledig amynozuurprofiel. De sojaverwerkers moeten momenteel het gros van hun grondstof invoeren. “Soja telen in onze contreien blijft vooralsnog een hele uitdaging,” zegt prof Sofie Goormachtig van VIB en UGent.

“Een betekenisvolle lokale productie, die heel wat voordelen voor milieu, klimaat, economie en bodem...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Actueel

Plagen en ziektes bij kolen: Hoe ze herkennen, voorkomen en bestrijden?

Groenvoorziening Mei is de ideale maand om de jonge koolplantjes uit te planten. Kolen mogen dan al ‘groeien als kool’, toch heeft de teelt wel tijd nodig. Het vraagt bovendien de nodige kennis van de tuinliefhebber, vooral ook omdat ze gevoelig zijn voor ongeveer 40 ziektes en plagen. We zetten de belangrijkste op een rijtje en vertellen je hoe ze te herkennen, eventueel te voorkomen en indien nodig te bestrijden.
Meer artikelen bekijken