Startpagina Granen

Wintergranen: stadium voor T2-behandeling bereikt

Op verschillende percelen is het gewasstadium voor T2-behandeling om het laatste blad en aar te beschermen bereikt. De behandelingsdrempel voor bladseptoria wordt vaker bereikt. Bruine roest breidt net als gele roest verder uit. Dat meldt het Landbouwcentrum Granen (LCG) op basis van de waarnemingen op 21 en 22 mei.

Leestijd : 2 min

Inzake het ontwikkelingsstadium van de wintertarwe laat in 45% van de waarnemingen de aar zich in meer of mindere mate zien (stadium 51: eerste pakjes aar net zichtbaar tot stadium 59: aar volledig uit). In 6% begint de bloei of is deze halfweg. Dertig procent van de waarnemingen duidt op de aarzwelling die net of duidelijk zichtbaar is (stadium 43-45) tot de vlagbladschede die zich opent (stadium 47). Op 20% van de percelen is de derde knoop waarneembaar of is het laatste blad zichtbaar of volledig ontrold (stadium 33, 37, 39).

Bijgevolg is op verschillende percelen het gewasstadium bereikt om de T2-behandeling te plaatsen. Of is de tijdspanne van 3 tot 4 weken sinds T1 bereikt. Met de bedoeling om het laatste blad en de aar te beschermen.

Voet- en bladziekten wintertarwe

Gele roest breidde afgelopen week nog regelmatig verder uit. Het aantal overschrijdingen van de behandelingsdrempel nam toe. Bij aanwezigheid van gele roest bleek behandeling nodig in 85% van de situaties.

De aantasting van bladseptoria breidt uit. Net als vorige week moet volgens het LCG opnieuw gesteld worden dat een behandeling vaker noodzakelijk is bij aanwezigheid van bladvlekkenziekte. In het waarnemingsnetwerk is in 48% van de situaties waar bladseptoria werd waargenomen, de behandelingsdrempel bereikt.

Witziekte gaat minder spelen en toont zich eerder stabiel.

Bruine roest breidde waar mogelijk nog uit. Het aantal overschrijdingen van de behandelingsdrempel nam niet verder toe. Voor 81% van de aantastingen in het waarnemingsnetwerk is een behandeling aangeraden.

LCG

Lees ook in Granen

Meer artikelen bekijken