Startpagina Veeteelt

Nederland keurt nog 2 blauwtongvaccins goed

In Nederland heeft ontslagnemend minister van Landbouw Piet Adema een tweede en derde vaccin tegen het blauwtongvirus goedgekeurd voor gebruik. In België heeft het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) toestemming verleend voor het gebruik van 2 nieuwe vaccins tegen het blauwtongvirus serotype 3, met mogelijk binnenkort ook voor een derde vaccin.

Leestijd : 3 min

Nederland keurde reeds eind vorige maand een eerste vaccin tegen blauwtong goed voor gebruik. Dat wordt geproduceerd door het Spaanse bedrijf Syva. Dat vaccin is sinds begin deze maand ook toegestaan voor gebruik in ons land.

Het tweede door Nederland toegstane vaccin wordt geproduceerd door de farmaceut Boehringer Ingelheim. De verwachting is dat er voor halverwege juni 1,3 miljoen doses geleverd worden aan de Nederlandse markt. Het derde vaccin is op de markt gebracht door Kernfarm/CZ Vaccines. Er zijn onmiddellijk 2 miljoen doses beschikbaar voor Nederland.

Veiligheid en werkzaamheid vaccins

Op verzoek van minister Adema is voor het tweede en derde blauwtongvaccin opnieuw gebruik gemaakt van een versnelde beoordeling, zodat de vaccins zo snel als mogelijk beschikbaar zijn voor de Nederlandse markt. De toestemming voor gebruik wordt alleen gegeven zodra er voldoende informatie beschikbaar is over de werkzaamheid, veiligheid en kwaliteit. Door de goede afstemming tussen de producenten, het Bureau Diergeneesmiddelen van het aCBG en het ministerie van LNV is er in korte tijd nog 2 vaccins beschikbaar gekomen.

Beschikbaarheid vaccins

De vaccins worden geleverd aan de groothandel waar Nederlandse dierenartsen ze kunnen kopen, die vervolgens een afspraak inplannen met de dierhouders om te vaccineren.

Het tweede vaccin is voor zowel schapen als runderen beschikbaar. Voor schapen is 1 dosis nodig en voor runderen 2. Het derde vaccin is voor schapen en runderen beschikbaar. Bij zowel de schapen als bij de runderen zijn 2 injecties nodig, waarbij er enkele weken tussen de eerste en de tweede inenting zit.

De sector heeft in Nederland, mede op basis van de adviezen van de Deskundigengroep Dierziekten, een eigen vaccinatiestrategie opgesteld om de vaccins te verdelen. Het vaccineren van schapen is al begonnen. De hoop is dat de komende periode in Nederland voldoende gevaccineerd kan worden om grote besmettingen in de zomer te voorkomen.

Regels in België

In ons land is het gebruik van 2 blauwtongvaccins toegelaten, maar er is geen toelating om ze in de handel brengen. De verdeling kan dus enkel via de groothandel naar de dierenartsen. Omdat vaccinatie de beste manier blijft om je dieren te beschermen tegen het virus, is het raadzaam om je dierenarts te vragen een vaccin te bestellen zodat je de kans op besmetting voor kan zijn. Zeker nu de knutten actiever worden. Het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) deelde info over het vaccineren van herkauwers tegen het blauwtongvirus serotype 3.

Omdat de knutten terug actief worden, raadt het FAVV sterk aan om schapen zo snel mogelijk te laten vaccineren, vooral in provincies die grenzen aan gebieden die vorig jaar getroffen werden door het blauwtongvirus.

Voor dierenartsen is er de verplichting om de vaccinatie tegen blauwtong binnen de 15 dagen te registrerenin Sanitel (Vlaanderen) of Cerise (Wallonië).

Op basis van de info die beschikbaar is over andere serotypes, wordt afgeleid dat sommige dieren bijwerkingen kunnen vertonen. Dierenartsen zijn verplicht om bijwerkingen van de middelen te melden, omdat het om een toelating gaat die afgegeven werd volgens een versnelde procedure gaat. Zo kunnen men een duidelijker beeld krijgen van de veiligheid en de doeltreffendheid van de vaccins. Verplaatsingen en grensbeweidingVan zodra de dieren gevaccineerd zijn en lang genoeg in de immuniteitsperiode van het betreffende vaccin zitten, zijn grensbeweiding en verplaatsingen tussen lidstaten toegelaten.

Verplaatsingen en grensbeweiding

Schapen kunnen gecertificeerd worden voor intracommunautair verkeer 60 dagen na vaccinatie of als er een gunstig resultaat is van een PCR-test op een staal dat minstens 42 dagen na vaccinatie werd genomen. Omdat er voor runderen momenteel te weinig gegevens beschikbaar zijn, moeten deze specificaties nog worden vastgesteld. Bepaalde lidstaten verlenen derogaties op de voorwaarden voor verplaatsingen tussen lidstaten. Het FAVV is in contact met de Franse autoriteiten om oplossingen te vinden om grensbeweiding zo snel mogelijk te kunnen toelaten.

FVDL/DGZ/FAVV

Lees ook in Veeteelt

Nieuwe gevallen van IBR vastgesteld

Veeteelt Deze week werden op verschillende plaatsen in Vlaanderenenkele gevallen van Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) vastgesteld. De oorzaak was volgens Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) telkens gelinkt aan handel in combinatie met een gebrekkige bioveiligheid.
Meer artikelen bekijken