FAO-index van voedselprijzen stijgt in februari voor 9de maand op rij
De mondiale prijzen van voedselgrondstoffen zijn in februari voor de 9de achtereenvolgende maand gestegen, waarbij de noteringen voor suiker en plantaardige oliën het sterkst stegen, meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO).

De FAO-index van de voedselprijzen, die de maandelijkse veranderingen in de internationale prijzen van algemeen verhandelde voedselgrondstoffen bijhoudt, bedroeg in februari gemiddeld 116,0 punten, 2,4 procent meer dan de vorige maand en 26,5 procent meer dan een jaar geleden.
De FAO-suikerprijsindex steeg met 6,4 procent ten opzichte van januari, omdat de productiedalingen in de belangrijkste producerende landen samen met de sterke importvraag uit Azië tot aanhoudende bezorgdheid over een krapper mondiaal aanbod leidden. Verwachtingen over een productieherstel in Thailand en een recordoogst in India temperden de stijging.
De kaasprijzen daalden door grote voorraden in Amerika
De prijsindex voor plantaardige olie van de FAO steeg met 6,2 procent en bereikte zijn hoogste niveau sinds april 2012. De prijzen voor palm-, soja-, raap- en zonnebloemzaadolie stegen allemaal.
De zuivelprijsindex van de FAO steeg met 1,7 procent, aangevoerd door de internationale exportnoteringen voor boter, waar de stevige import door China het beperkte aanbod uit West-Europa compenseerde. De kaasprijzen daalden, deels als gevolg van de grote voorraden in de Verenigde Staten van Amerika.
Het indexcijfer van de graanprijzen van de FAO lag gemiddeld 1,2 procent hoger dan in januari. De prijzen voor sorgho stegen in de maand met 17,4 procent door de aanhoudend sterke vraag uit China. De internationale prijzen voor maïs, tarwe en rijst bleven stabiel of stegen licht.
De FAO-index van de vleesprijzen steeg met 0,6% als gevolg van het krappe aanbod van rund- en schapenvlees in de belangrijkste productiegebieden. De prijsnoteringen voor varkensvlees daalden daarentegen, onder impuls van de verminderde aankopen door China wegens het grote overaanbod en de stijging van het aantal onverkochte varkens in Duitsland als gevolg van het aanhoudende uitvoerverbod naar de Aziatische markten.