Startpagina Actueel

Reststroom van gereinigde stallucht is inzetbaar als kunstmeststof

Onderzoekers van UGent hebben met nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen een brochure gemaakt voor landbouwers, over hoe ze ammoniumsulfaat kunnen inzetten als meststof.

Leestijd : 1 min

Ammoniumsulfaat ontstaat wanneer ammoniak uit de lucht wordt gezuiverd met zwavelzuur via een chemische luchtwasser, in bijvoorbeeld stallen. Zo wordt het een waardevolle stikstof- en zwavelmeststof die bovendien als kunstmest is erkend.

Onderzoekers van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen aan UGent, onder leiding van professor Erik Meers, stelden vast dat het ammoniumsulfaat uit chemische luchtwassers onvoldoende zijn weg vindt als minerale meststof. Daarom werkten ze samen met het nutriëntenplatform Nutricycle Vlaanderen een brochure uit om praktische informatie te bundelen over het gebruik van ammoniumsulfaat.

“In de brochure vinden landbouwers alle praktische info over de eigenschappen, toepassingsvoorwaarden, wetgeving en gebruikskosten van ammoniumsulfaat”, licht professor Erik Meers toe. “Getuigenissen van landbouwers illustreren verschillende praktijkvoorbeelden. Zo biedt de brochure een duidelijk overzicht over de toepassing van ammoniumsulfaat in de praktijk.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Fedagrim reageert op opiniestuk BBL luchtwassers

Uw stem Machine- en stallenbouwerfederatie Fedagrim zegt dat er een aantal onjuistheden staan in het opiniestuk van milieuvereniging Bond Beter Leefmilieu over ammoniakreducerende maatregelen. “AEA-technieken zijn een tool in de gereedschapskist van landbouwers, essentieel om hun circulariteit te bevorderen en de afhankelijkheid van externe inputs te verminderen.”
Meer artikelen bekijken