Startpagina Akkerbouw

Wereldwaterdag: met waterstuwen naar een klimaatrobuuste landbouw

Niet alleen voor de mens, maar ook voor de landbouw is water onmisbaar. De beschikbaarheid van water is de laatste jaren echter een hot topic geworden. Langere droogteperiodes blijken het nieuwe ‘normaal’ te worden. Om goede opbrengsten te vrijwaren zijn verschillende maatregelen mogelijk op het landbouwbedrijf, zoals het aanleggen van een waterstuw.

Dat het klimaat verandert, daar kunnen we niet omheen. De laatste jaren waren allesbehalve normaal te noemen, en dat voelde de landbouwer ook aan zijn gewassen. Het jaar 2016 was erg nat, erna volgden vrij droge jaren. Toch was ook in de droge jaren af en toe wat wateroverlast te melden. Het jaar 2020 was schommelend. In het voorjaar was er op enkele plaatsen in Vlaanderen sprake van wateroverlast, terwijl de zomer weer erg droog te noemen was. Maarten Raman, projectcoördinator bij Boerennatuur Vlaanderen: “In het algemeen werd het jaar...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Akkerbouw

Landbouwers telen in 2025 opnieuw meer granen

Akkerbouw Het Agentschap Landbouw en Zeevisserij heeft op basis van de verzamelaanvraag 2025 een eerste voorlopige analyse gemaakt van de aangegeven arealen van de hoofdteelten. Uit deze eerste analyse blijkt dat Vlaamse landbouwers dit jaar 12% meer granen telen dan vorig jaar. Het areaal granen herstelt zich daarmee na een erg slecht jaar 2024, toen de aanhoudende regen en de zompige akkers inzaaien onmogelijk maakte. Verder stijgt het areaal aardappelen in 2025 met 7%. De arealen groenten en fruit laten een status quo optekenen. De ecoregelingen blijken ook in 2025 een groot succes te zijn.
Meer artikelen bekijken