Startpagina Varkens

PRRS-Programma: PRRS-aanpak start bij monitoring biggen

Iedere varkenshouder weet dat de speenperiode een kritieke periode is voor de biggen en dat er al eens problemen kunnen opduiken in deze periode. Een varkenshoudster vertelt over de aanpak op haar bedrijf.

Leestijd : 3 min

De PRRS-problematiek was op dit bedrijf niet anders. “Maar bij ons bleven de problemen niet beperkt tot de periode rond spenen. De varkens bleven eigenlijk de hele afmest ‘op de sukkel’. Het was moeilijk om echt de vinger op de wonde te leggen, maar de dieren presteerden ondermaats, we hadden te veel uitval en we moesten ook veel te veel antibiotica gebruiken. Ik verloor mijn plezier in mijn job”, vertelt ze.

Op zoek naar een oplossing

Omdat het zo niet verder kon, ging de varkenshoudster op zoek naar een oplossing. “Bovendien ging onze dierenarts met pensioen, dus moesten we sowieso op zoek naar een nieuwe bedrijfsdierenarts. Het allereerste wat onze nieuwe bedrijfsdierenarts ons aanraadde, was de PRRS-status van de dieren in beeld te brengen. Want hoewel ik de zeugen al 3 keer per jaar vaccineerde, had hij het vermoeden dat PRRSV op ons bedrijf niet onder controle was. Dit kon wel eens de primaire oorzaak zijn van de sluimerende problematiek.

Hij vertelde ons over de PRRS-Monitor Biggen, een monitoringstool van het PRRS-programma waar hij veel van gebruikmaakt op de bedrijven die hij begeleidt. Dat deze monitor financieel ondersteund wordt door het Sanitair Fonds vonden wij mooi meegenomen, dus schreven wij er ons voor in bij DGZ.”

De dierenarts bemonsterde 20 biggen in de biggenafdeling, 10 biggen kort na het spenen en 10 biggen van een 10-tal weken oud. “Het resultaat was direct duidelijk. Al bij de pas gespeende biggen circuleerde het PRRS-virus, net als bij de oudste biggen. De situatie op ons bedrijf was heel onstabiel en we kenden een hoge PRRSV-infectiedruk.

Samen met onze dierenarts stelden we een plan van aanpak op. We herbekeken het vaccinatieschema en brachten een aantal pijnpunten in onze manier van werken in beeld. Omdat de biggen bij het spenen al positief tekenden, richtte de nieuwe aanpak zich ook op het management in onze kraamstal. Waar we voorheen de biggen vooral verlegden ‘op het gevoel’, werken we nu met een heuse verlegstrategie met aanmaak van pleegzeugen.

We gebruiken nu ook 1 naaldje per nest bij de behandelingen. Op deze manier trachten we de verspreiding van PRRSV in de kraamstal zo goed mogelijk te beperken.”

Succesvolle aanpak

“Ondertussen blijven we 3 keer per jaar onze biggen monitoren en zien we geleidelijk aan dat onze aanpak succesvol blijkt. Het rapport dat we na elke monitor toegestuurd krijgen, brengt die evolutie ook mooi in beeld. Het is leuk om op papier het bewijs te zien hoe we erop vooruitgaan. Ondertussen monitoren we onze biggen al meer dan 3 jaar. De PRRSV-situatie in onze biggenafdeling is nu stabiel en de gezondheid van de dieren is er serieus op vooruit gegaan. Het heeft heel wat tijd en moeite gekost en we werken er nog alle dagen aan. Maar het loont.”

Omdat dit bedrijf al geruime tijd deelneemt aan de PRRS-Monitor Biggen, krijgen ze nu de kans om binnen het programma ook de gelten te monitoren vooraleer ze in de zeugenstapel geïntroduceerd worden. “Hoewel we eerst twijfelden om hieraan deel te nemen – we doen namelijk eigen aanfok van gelten – overwegen we het nu toch. Volgens onze dierenarts heeft deze monitoring van de gelten ook zijn nut bij eigen aanfok. Het monitoren van de gelten is voor ons dan ook een volgende stap om verder succes te boeken in de aanpak van PRRS op ons bedrijf.”

Tamara Vandersmissen, DGZ

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken