Amelinckx in Hingene: ‘De groene asperge? Een gemak in de keuken én in de teelt’
Al 3 generaties lang teelt de familie Amelinckx met veel kunde en passie allerlei fruit. Appelen, peren, kersen en aardbeien gaan vlotjes de deur uit. “De groene asperges, dat is later gestart als een hobby. Het is geëvolueerd naar een mooie manier om aan risicospreiding te doen.”

Het bedrijf van de familie Amelinckx in Hingene is prachtig gelegen, dichtbij Kasteel d’Ursel. Als bloeiend fruitbedrijf met zijtak groene asperges zijn ze heel het jaar in de weer. “Van augustus tot februari zijn we bezig met de appel- en perenteelt, van maart tot en met juli met de asperges, de aardbeien en de kersen”, vertelt producente Rose Marie Amelinckx.
Haar dochter Katrien De Backer werkt bij een exporteur, daarnaast helpt ze bij het oogsten en klaarmaken en verzorgt ze de boekhouding. “Katrien is een beetje het manusje-van-alles”, zegt ze. “Ik sta in de winkel en oogst, en mijn schoonbroer Jos verzorgt het transport en maakt de asperges klaar.”
Gestart als hobby
Rose Marie vertelt dat ze al de derde generatie zijn die fruit produceren. De aspergeteelt was aanvankelijk gestart als een soort hobby. “Eigenlijk is de aspergeteelt gestart in de jaren 1950”, geeft ze mee. Na een pauze namen Rose Marie en Jos De Backer de aspergeteelt over, aanvankelijk als hobby. “Toen in 2007 er sprake was van een warme aprilmaand, konden we de oogst een dag of 2 niet doen. Toen hebben we ze laten doorschieten tot groene asperges.”
In totaal bewerkt de familie slechts een halve ha groene asperges. Rose Marie: “Dat is voor ons voldoende omdat we alles zelf doen. We hebben geen personeel. 's Morgens worden de asperges gestoken en gesneden. Daar zijn we na een uurtje mee klaar. In de namiddag worden ze op lengte gesneden en op schaaltjes getrokken om te leveren aan de veiling.” Aan kersen besteden ze 0,5 ha, en de rest is appel, peer en aardbei.
Gemakkelijke teelt, vorst als ongemak
Vraatschade is niet te vermijden
Middelen gebruiken doet de familie ook zo weinig mogelijk. Tijdens de teelt worden geen middelen gebruikt, enkel voor de teelt tegen onkruid en na de teelt tegen de aspergekever. “We moeten de lastenboeken volgen van de veiling. Dat is soms lastig, want we hebben steeds minder middelen ter beschikking. De goede middelen verdwijnen en dan worden andere middelen vooropgesteld, die naar ons aanvoelen minder werkzaam zijn.” Vooral de onkruidbestrijding is een probleem. Als je behandelt tegen onkruid, dan behandel je immers ook deels de asperges. “En dat is toch niet de bedoeling?”
Afzet via veiling en hoevewinkeltje
De grootste afzet van het familiebedrijf is via de veiling BelOrta en die komt van het fruit. Net als bij het fruit moet de groene asperge aan verschillende vereisten voldoen. Zo moet de asperge mooi recht zijn, kraakvers en een gesloten kop hebben. “Voor onze groene asperges hebben we het Flandria-label gekregen”, geeft ze trots mee.
Een klein deel van de groene asperges verkopen ze via hun hoevewinkeltje. “Je mag maar een bepaald percentage op een andere manier verkopen als je bij een veiling aangesloten bent”, verklaart Rose Marie. Ze merkt op dat de groene asperges behoorlijk duur verkocht werden. “Pasen viel vroeg dit jaar en het was koud geweest. De reden? Enkel de verwarmde teelt was op de markt, en nog niet de vollegrondasperges.”
Gemaksgroente
Klanten komen vanzelf
Wanneer het aspergeseizoen aanbreekt, moet de familie niet lang wachten op hun eerste klanten. Ze gebruiken vooral hun website topasperges.com en Facebook voor de marketing. “Dé belangrijkste reclame is toch mond tot mond, hoor. Van het moment dat we onze plakkaten buiten zetten, komen de mensen af. En dat zijn niet alleen mensen van de streek, er zijn er zelfs die van Gent komen voor onze asperges”, klinkt het trots.
Ze geeft toch aan de klanten een breder gamma te willen aanbieden dan enkel de groene asperges. “Naast de groene asperges bieden we ook witte asperges aan, en niet te vergeten: ons eigen fruit. In ons winkeltje leggen we ook de aardbeien en kersen te koop. Van de veiling kopen we radijs, wortelen… om een diverser gamma in de rekken te leggen.” In de poort staat inderdaad hun standje opgesteld. “Ik vind het zelf heel gewoontjes opgesteld, maar eigenlijk is het de kwaliteit die we aanbieden die telt. Het werkt voor ons, dat is het belangrijkste. Vanaf het moment dat het mooi weer is, krijgen de mensen zin in onze asperges en fruit. Ik kijk al uit naar dat moment.”
Toekomst?
“