Startpagina Melkvee

Mycoplasma bovis, een ongenode gast op tal van Belgische rundveebedrijven

Mycoplasma bovis is een bacterie die sinds de jaren 60 wereldwijd in opmars is. Ook België ontsnapt er niet aan: Veepeiler Rund en Arsia brachten namelijk aan het licht dat ongeveer een kwart van alle rundveebedrijven de voorbije jaren te maken kreeg met een mycoplasma-infectie. Het is dus zaak om mycoplasma snel te herkennen en, belangrijker nog, de kans op besmetting te verkleinen.

Zoals de naam laat vermoeden – bovis is namelijk Latijn voor ‘van het rund’ – valt de kiem Mycoplasma bovis vooral runderen aan. Soms wordt hij ook teruggevonden bij kleine herkauwers en andere dieren.

Ernstige economische gevolgen

De economische impact van mycoplasma-infecties is bijzonder zwaar, in die mate zelfs dat de Nieuw-Zeelandse overheid in 2018 een eradicatieplan van 880 miljoen NZ dollar...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Melkvee

Zien we binnenkort meer productief kruidenrijk grasland op Vlaamse bodem?

Veeteelt Hooibeekhoeve, Inagro en UGent/HoGent onderzoeken momenteel op 3 locaties of het telen van productief kruidenrijk grasland – een meerjarige mengteelt van verschillende soorten grassen, vlinderbloemigen en kruiden – op Vlaamse velden een goed idee is. De onderzoekers zien alvast veel voordelen van de teelt. Nu zoekt Hooibeekhoeve landbouwers die op hun percelen ook aan de slag willen met graskruidenmengsels.
Meer artikelen bekijken