Startpagina Wetgeving

Attest bedrijfsbeheer niet langer vereist om eigen zaak te starten

Wie van plan is een eigen zaak te starten hoeft daar vanaf september 2019 geen attest ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’ meer voor te behalen. Dat geldt ook voor landbouwers die aan hoeveverkoop willen doen. Toch heeft de cursus zijn nut, waarschuwt het Steunpunt Hoeveproducten.

Leestijd : 2 min

Wie een zaak wil starten, moet vandaag nog altijd verplicht een attest ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’ kunnen voorleggen. Om dat attest te behalen, moet je een aantal vakken rond economie gevolgd hebben. Dat kan in het reguliere onderwijs, bij Syntra of bij de CVO’s. Sommige diploma’s leveren automatisch een attest op, andere niet. In sommige gevallen volstaat het om enkel praktijkervaring aan te tonen.

Vanaf september 2019

Vlaams minister van Economie Philippe Muyters schaft dat attest af vanaf september 2019. Hij wil komaf maken met het kluwen aan mogelijkheden, en vindt het een onnodige drempel die sommige getalenteerde mensen tegenhoudt om toch met een zaak te starten. “Ik zet veel liever in op constante ontwikkeling van competenties, want ook voor ondernemers verandert de wereld snel. Ik zal ook in die zin een actieplan opstellen”, belooft hij.

De impact van de afschaffing het attest ‘Basiskennis Bedrijfsbeheer’ belangt ook de landbouwsector aan. Om een hoevewinkel te beginnen is op dit moment zo’n attest nodig. Is de afschaffing ervan een goede zaak, of net niet? “De reden van de afschaffing - dat de cursus een drempel zou vormen - vinden wij niet gegrond. Er zijn in de landbouw en in de andere sectoren wel hogere drempels te nemen dan deze cursus”, reageert Jef Torfs van het Steunpunt Hoeveproducten.

Kennis van boekhouding is nodig

“Het lijkt ons van elementair belang dat elke hoeveproducent toch de basisbeginselen van zijn boekhouding begrijpt. Wijzelf krijgen vandaag vaak vragen als ‘Hoe houd ik een kasboek bij?’, ‘Wanneer wordt de servering van een drankje als een dienst beschouwd en ligt het BTW-tarief dus hoger?’ en ‘Welke bedrijfsstructuur neem ik het best aan?’ Dit zijn zaken die uitgelegd worden in de cursus.”

De heer Torfs ziet dus zeker nut in de opleiding: “Ikzelf heb de cursus gedaan in avondschool, al was het geen verplichting gezien mijn diploma. Hoewel ik thuis al wel even meedraai in het bedrijf werd er nooit echt veel tijd besteed aan de financiële kant. In de cursus werd er ook uitgelegd hoe een financieel plan opgesteld dient te worden, of welke types van leningen je kan aangaan (annuitair of lineair)…”

De minister benadrukt dat hij opleiding voor starters wel degelijk belangrijk vindt. Hij kondigt daarom een actieplan aan dat zal voorzien in meer op maat gerichte opleidingen, die zowel bij de start als doorheen de ondernemerscyclus nuttig zijn. Het Steunpunt hoopt niettemin dat startende ondernemers toch het nut inzien van de cursus en al dan niet verplicht de lessen zullen volgen.

D.C.

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken