Startpagina Mechanisatie

Nederlandse mechanisatiebedrijven positief over eerste jaarhelft

Met een score van meer dan 20% op de Fedecom-barometer zijn fabrikanten, importeurs en dealerbedrijven in agro, groenbeheer en bedrijfslogistiek positief gestemd over de bedrijfseconomische ontwikkelingen van de sector. Fedecom is de Nederlandse evenknie van wat Fedagrim bij ons is.

Leestijd : 2 min

Het afgelopen halfjaar zijn qua bedrijfsresultaten, verkopen en bezetting gunstiger geweest voor de bedrijven dan de verwachtingen voor de tweede helft van het jaar. Hoewel de reeds opgetreden en verwachte prijsstijgingen veel invloed hebben, zien de bedrijven een afvlakking van de orderpositie in de tweede helft van het jaar.

Opvallend is het relatief grote aandeel vacatures bij de bedrijven. Bijna de helft van de barometer-deelnemers heeft gemiddeld 2 vacatures, waarvan men verwacht dat deze moeilijk ingevuld kunnen worden.

Fabrikanten positiever dan dealers

Fedecom heeft de kwartaalmetingen vervangen voor een halfjaarlijkse barometer om de trends wat beter in beeld te hebben. De gemiddelde totaalscore van de respondenten weerspiegelt een positieve stemming in de sector, waarbij er verschillen zijn tussen de verschillende groepen. Er is onderscheid gemaakt tussen de dealerbedrijven (50% van totaal bedrijven), de fabrikanten/importeurs (30% van totaal aantal bedrijven) en de gemengde bedrijven (20% met zowel wederverkoop, service als constructie). De fabrikanten/importeurs zijn positiever gestemd dan de dealerbedrijven. De gemengde bedrijven zitten daar tussenin.

Export

De export is volgens de deelnemers aan de barometer in het eerste half jaar t.o.v. van vorig jaar goed doorgegroeid, en de verwachtingen zijn nog steeds positief voor de tweede helft van het jaar, maar zal dan kleiner zijn. Met name fabrikanten exporteren (zo’n 72% van de bedrijven), en deze zijn gemiddeld voor meer dan 50% afhankelijk van deze export. Voor dealerbedrijven en gemengde bedrijven is dat met 15% een stuk lager.

De order/verkooppositie buitenland was in het lopende half jaar (januari-juni 2021) t.o.v. het voorgaande half jaar (juli-december 2020) bij meer dan 60% van de fabrikanten/importeurs beter.

De verwachting van de order/verkooppositie buitenland over het komende half jaar is voor een aanzienlijk deel van de bedrijven minder rooskleurig.

Verkoopprijzen

Ruim 75% zag een grote stijging in de ontwikkeling van de verkoopprijzen het voorbije half jaar. Een nog groter deel verwacht dat de verkoopprijzen het komende half jaar door zullen blijven stijgen.

Door logistieke verstoring en schaarste van grond- en hulpstoffen, onderdelen en componenten kan de levering van machines de komende periode zelfs in gedrang komen.

Fedecom- TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken