Sluiting laatste schapen- en geitenslachterij in provincie Antwerpen

Veel schapenhouders moeten nu op zoek naar een nieuw slachthuis dat waarschijnlijk een pak verder gelegen is.
Veel schapenhouders moeten nu op zoek naar een nieuw slachthuis dat waarschijnlijk een pak verder gelegen is. - Foto: LBL

De sluiting van de slachterij is een ramp voor de schapenhouders en moslims van Antwerpen. De schapenhouders moeten hun dieren nu een stuk verder weg brengen en de moslims hebben geen plaats meer om hun schapen te laten slachten.

Toekomst van Salembier

In het slachthuis werden elk jaar zo’n 45.000 schapen en geiten geslacht. De klanten, vaak ook moslims of kleine hobbyouders, moeten nu naar Nederland, Zele of Anderlecht. Aan de Gazet Van Antwerpen vertelt uitbater Yves Salembier (57) wanneer het slachthuis ontstond. “in 1985 startte de slachterij, in 1994 werd een nieuwe slachterij gebouwd. Dat gebouw brandde af in 2009. Toen zijn we helemaal opnieuw begonnen.

Door de sluiting moest ik 8 personeelsleden ontslaan, met pijn in het hart, want dat waren heel goede werknemers. Zelf weet ik nog niet goed wat ik ga doen, want ik ben nog te jong om op pensioen te gaan. Ik ben het gewoon om 7 op 7 te werken. Nu ben ik vooral bezig met de opkuis.”

Klanten teleurstellen

“Ik heb er begrip voor dat de stad appartementen wil bouwen op de slachthuissite, maar ik vind het spijtig dat de stad niet mee hielp zoeken naar een nieuwe locatie voor de slachterij”, vertelt Salembier. “Het is zeer moeilijk om een uitbatingsvergunning te krijgen voor een slachterij.

Voor mijn klanten vind ik het ook erg, want zij moeten nu veel verder op zoek naar een slachthuis. De moslims onder hen weten nu ook niet goed waar ze naartoe moeten. Ik vrees daardoor dat er terug meer gesluikslacht zal worden en dat het stadsbestuur de impact onderschat.”

Vergunning tot 1 juni 2021

Volgens Florian Adriaenssens, woordvoerder van bevoegd schepen Annick De Ridder (N-VA), Antwerps schepen voor Haven, Stadsontwikkeling, Ruimtelijke Ordening en Patrimonium, wist Salembier al tien jaar dat zijn exploitatievergunning op 1 juni 2021 ten einde liep. Dat meldt de Gazet Van Antwerpen.

Adriaenssens: “Sinds 2018 lopen er gesprekken over het onteigeningsplan. Alles kadert in het ruimtelijk uitvoeringsplan van de slachthuissite dat in 2019 definitief werd vastgesteld. De vleeshandel en slachterij worden afgebroken en toegevoegd aan het openbaar domein. Een tijdelijke verlenging van de exploitatievergunning is niet aan de orde, want binnenkort start effectief de herontwikkeling. Je kunt geen mensen met schapenremorques in een werfzone toelaten.”

Sanne Nuyts

Meest recent

Meest recent