Startpagina Actueel

10.000 vierkante kilometer Amazonewoud verdwenen in 1 jaar tijd

Van augustus 2020 tot juli 2021 is er 10.476 vierkante kilometer Amazonewoud verdwenen. Dat heeft natuurorganisatie WWF berekend.

Leestijd : 1 min

De ontbossing in de Amazoneregio staat daarmee op het hoogste niveau in jaren. Tegelijk kampen grote delen van Brazilië met watertekort en droogte. "Als we het Amazonewoud verliezen, raken we een van de grootste opslagplaatsen van CO2 ter wereld kwijt", waarschuwt Dirk Ember van WWF.

Braziliaans president Jair Bolonaro wordt er van beschuldigd landbouwers aan te moedigen om steeds grotere stukken van het woud in te nemen voor landbouw. Bolsonaro is aan de macht sinds 1 januari 2019. Inheemse bevolkingsgroepen pleiten ervoor om 80 procent van het Amazonewoud te beschermen tegen 2025. Volgens studies van de Verenigde Naties zijn de groepen ook het best in staat om het woud te beschermen en te beheren.

Belga

Lees ook in Actueel

Boerenbond-voorzitter sluit niet uit dat nieuwe acties volgen

Boerenprotest Lode Ceyssens, de voorzitter van Boerenbond, sluit niet dat er nieuwe protestacties van boeren zullen volgen, ‘als de genomen maatregelen niet snel worden omgezet in beleid’. Dat heeft Ceyssens maandag 18 maart gezegd in de marge van een persmoment in Wolvertem in Vlaams-Brabant.
Meer artikelen bekijken