Startpagina Actueel

Oogst hardfruit 2 weken later van start: appelen +14%, peren -25%

In Haspengouw is de peren- en appeloogst van start gegaan. Dat is 2 weken later dan de voorbije jaren. Dit jaar verwachten de Limburgse fruittelers een hogere appeloogst en lagere perenoogst dan vorig jaar.

Leestijd : 2 min

In de plantages in en rond Sint-Truiden is het momenteel alle hens aan dek om alle peren en appels van de bomen te krijgen. "Na een flinke winterprik in april, een somber voorjaar en een kletsnatte zomer is nu de eindmeet in zicht voor onze hardfruittelers na een jaar lang hard werken", zegt gedeputeerde Inge Moors (CD&V).

Appeloogst beter, ondanks dalende trend in areaal "Er mag dan wel geen sprake zijn van schade door zonnebrand zoals vorig seizoen, toch zullen de seizoensomstandigheden ook dit jaar hun impact hebben op het uiteindelijke productieniveau". Het weer van de voorbije en de komende weken heeft zeker nog zijn invloed. Drie procent van het Vlaamse landebouwareaal wordt ingenomen door fruitplantages en daarvan bevindt zich 60% procent in Haspengouw. In 2020 werd er voor 394 miljoen euro aan fruit verhandeld. In Europa verwacht men voor 2021 een hogere appeloogst van 11,7 miljoen ton met een grotere diversificatie in rassen. De Belgische appels zijn goed voor 192 miljoen kg. In vergelijking met vorig jaar is de appeloogst dit jaar 14% procent beter dan vorig jaar. Dit staat enigszins haaks op de vaststelling dat het appelareaal de dalende trend voortzet. Het Belgische appelareaal daalde met bijna 3% van 5.475 ha naar 5.348 ha. Perenproductie in Europa op een historisch laag niveau Voor de peren is het een heel ander verhaal. Daar worden, over alle soorten heen, 295 miljoen kg peren verwacht. Dat is 25% minder dan vorig jaar. Daarmee volgt ons land ook meteen de Europese trend. De perenproductie in Europa is dit jaar immers met 1,6 miljoen ton historisch laag. De tegenvallende perenoogst in Italië, dat een groot deel van zijn oogst exporteert naar Duitsland, biedt kansen voor de Belgische perentelers. Op termijnmarkten zijn er nu al indicaties dat er zeer hoge prijzen zullen genoteerd worden als gevolg van de slechte oogstverwachting op de Europese markt. Belga

Lees ook in Actueel

Meer artikelen bekijken