Startpagina Bedrijfsnieuws

Claerhout Seeds: Exclusieve maïsvariëteiten aanbieden als nichemarkt

In 2019 startte Pierre Claerhout zijn eigen bedrijf op, Claerhout Seeds. Met een gamma Oostenrijks, Duits en Zwitsers maïszaad en een kleiner gamma sojazaad biedt hij de landbouwer een goede optie om uit te zaaien op het veld. De silomaïs Kanonier en de korrelmaïsrassen Pomerol en Inception zijn voor hem de echte toppers.

Leestijd : 3 min

In 2019 waagde Pierre Claerhout de sprong in het diepe. Met meer dan 40 jaar ervaring op de teller, startte de ondernemer zijn eigen bedrijf in de zaadhandel op, met een specialisatie in maïszaad: Claerhout Seeds.

Afgestoten is opgegeven

“Recente evoluties in de zaadwereld zorgden ervoor dat zaadverkopers sommige zaadveredelaars afstoten. Net hier ligt voor mij een opportuniteit: afgestoten veredelaars zochten mij op om hun zaden toch nog op de Belgische markt te commercialiseren”, vertelt Pierre Claerhout.

Hij startte in 2019 op eigen naam met een privéfirma, en in 2020 is de bv Claerhout Seeds gestart. De ondernemer werkt nu samen met het Oostenrijkse RWA Wien, het Zwitserse DSP en Duitse Freiherr Von Moreau Genetics Osterhofen. “Ik verdeel geen rassen die al commercieel zijn in de Benelux, het zijn stuk voor stuk exclusiviteiten”, vertelt Claerhout trots.

Oostenrijkse rassen

Claerhout noemt RWA Wien zijn belangrijkste partner. “Dit bedrijf is dé nummer één in Oostenrijk als het gaat om maïszaad, zowel voor conventionele als bioteelt.” Hij geeft mee dat net ten oosten van Wenen een vruchtbare streek is met een goeie leemgrond van 10 meter diep. De lente is heel groeizaam en de zomer is droog. Er heerst een landklimaat. “Nadrogen van maïs is dus niet nodig. Er moet ook niet beregend worden. Frankrijk is traditioneel het grote maïsland qua zaadproductie, maar daar wordt het steeds maar warmer. Irrigatie is daarom nodig, maar de Franse overheid verbiedt om te irrigeren. Dit heeft als gevolg dat Frankrijk zijn plaats als maïsproducent in Europa verliest. Oostenrijk, met zijn landklimaat, wint hierin.”

RWA Wien heeft een omzetcijfer van meer dan 3 miljard euro. In bio-zaden vertegenwoordigt RWA Wien 70% van de Europese productie. “De Oostenrijkse normen voor bio zijn de strengste en de meest gewaardeerde in Europa”, stelt Claerhout.

Kanonier en Pomerol

Claerhout Seeds verdeelt van RWA Wien het silomaïsras Kanonier en het korrelmaïsras Pomerol. Beide rassen zijn vroegrijp. “Voor Claerhout Seeds zijn deze 2 rassen de belangrijkste, want ze worden het meest verkocht”, geeft Claerhout mee. Kanonier blijkt een grote en zeer stevige plant met laag ingeplante maar goede kolven. Pomerol wordt ook gekenmerkt door een lage kolfinplanting, en heeft een gezonde stengel. Het heeft een ronde korrel. Bovendien is het droogteresistent en staat het garant voor de laagste droogkosten.

Andere rassen die Claerhout verdeelt van RWA Wien zijn de silomaïsrassen Impec, Polonez, Piast en Amber.

DSP Suisse

Een tweede partner is DSP Suisse, een officieel onderzoeksstation voor plantenveredeling. Zwitserland is volgens Claerhout een land dat onafhankelijkheid heeft en nastreeft, ook op gebied van voeding en landbouw. Het land biedt een selectie in alle landbouwgewassen, dus ook in granen, zonnebloemen, soja en maïs. “Door de hoogteverschillen zijn er alle soorten microklimaten en kan je dus ook selecteren voor ons Belgisch klimaat. Ga je naar de hogere hoogtes, dan heb je kortere groeiperiodes, ga je meer naar valleien, dan heb je langere groeiperiodes. In Zwitserland wordt het rantsoen voor melkvee vooral gebaseerd op basis van graslandproducten, maar die zijn van geringe energie-inhoud en de maïsrassen van de Zwitsers zijn heel verteerbaar: hoge VEM en zetmeelgehaltes.”

Claerhout vertegenwoordigt DSP voor maïs- en sojazaden. Tribeca en Siloria zijn de maïszaden in het gamma, Amarok en Obelix de sojazaden.

Inception als vedette

Een derde partner is Freiherr Von Moreau Genetics in Duitsland. De maïsrassen Blerina en Inception worden nu getest in cipf in silo als in korrel.

Claerhout beschouwt Inception van Freiherr Von Moreau Genetics in Duitsland als dé vedette in zijn gamma.
Claerhout beschouwt Inception van Freiherr Von Moreau Genetics in Duitsland als dé vedette in zijn gamma. - Foto: JV

Ook Rudesta wordt aangeboden. “Pas in 2022 kan ik officiële cijfers van die rassen geven.” Toch geeft Claerhout al mee dat het ras Inception voor hem de grote vedette is. “Het is dé topper in graanopbrengst bij vroege zaai. Voordelen zijn dat het zowel geschikt is voor de drogerij als CCM, en dat het een echte tonnagemaïs is.”

Marlies Vleugels

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Milcobel kondigt reorganisatie aan

Bedrijfsnieuws Op een Bijzondere Ondernemingsraad kondigde zuivelcoöperatie Milcobel de intentie aan om haar organisatie de komende maanden te hervormen om het bedrijf efficiënter en weerbaarder te maken voor de toekomst.
Meer artikelen bekijken