Startpagina Granen

Biowanze schept duidelijkheid over herkomst van tarwe

Biowanze wilt duidelijkheid scheppen over foutieve informatie die circuleert over de herkomst van tarwe die ze in hun vestiging in Wanze gebruiken. Hierom informeerden ze landbouworganisaties en pers met een informatiedocument midden april.

Leestijd : 2 min

De afgelopen weken bleek dat er twijfels zijn over de herkomst van de grondstoffen die in Biowanze worden gebruikt. De bezorgdheid en zelfs ongenoegen die Biowanze hierover merkt, baart hen grote zorgen. Hierom willen ze zo snel mogelijk duidelijkheid scheppen over de foutieve informatie die circuleert.

Als klant én leverancier van de Belgische landbouwers is het essentieel voor Biowanze dat ze in alle vertrouwen blijven samenwerken met iedereen. “Jullie zijn onze partners en onze activiteiten zijn verankerd in de sector”, klinkt het bij hen.

Merendeel is Belgische tarwe

“De tarwe die in Biowanze gebruikt wordt is hoofdzakelijk Belgisch. Het deel dat niet Belgisch is, komt uitsluitend uit de Europese Unie”, verduidelijkt Biowanze. “Er wordt dus geen tarwe uit Oekraïne of enig ander land buiten de EU gebruikt in onze fabriek.”

In de 15 jaar dat Biowanze bestaat, lag het aandeel Belgische tarwe dat in de vestiging van Biowanze werd verbruikt, steeds tussen 50 en 60% per jaar. Dit aandeel is gerechtvaardigd door de wil van het bedrijf om zo duurzaam mogelijk te zijn door optimaal gebruik te maken van lokale hernieuwbare grondstoffen en een korte aanvoerradius.

Daarnaast wordt Franse tarwe gebruikt, die over de waterweg wordt vervoerd (30%). Duitse tarwe of tarwe van andere Europese oorsprong wordt in kleine hoeveelheden gebruikt bij Biowanze (10%), omdat het een hoger eiwitgehalte heeft dan de Belgische norm. Hierdoor kunnen ze de productie van plantaardige eiwitten, gluten, optimaliseren.

Richtlijnen nageleefd

De herkomst en traceerbaarheid van de tarwe die Biowanze gebruikt en de duurzaamheid van hun productieproces worden elk jaar gecontroleerd. Het geaccrediteerde inspectie-instituut RedCert, gebaseerd op de Europese RED-richtlijn, controleert en bevestigt de naleving van de verplichtingen van Biowanze op het gebied van traceerbaarheid van grondstoffen.

Biowanze hoopt dat door hun communicatie er een definitief einde komt aan de geruchten over de levering van Oekraïense tarwe aan de fabriek. Ze geven aan dat de Belgische landbouwsector er zeker mag van zijn dat Biowanze in de toekomst blijft streven naar een hoge mate van duurzaamheid. Dit door het gebruik van hernieuwbare energie, een kort toeleveringsnetwerk en grondstoffen van lokale landbouw. Sinds de oprichting van de fabriek werken ze in volledige transparantie samen met de Belgische landbouwsector, klinkt het nog.

Biowanze, TD

Lees ook in Granen

Eerste ziektewaarnemingen in graanvelden gedaan

Granen Het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG) deed afgelopen week zijn eerste waarnemingen richting ziekteaantasting van het graangewas. Hiernaast zien ze een spreiding in het ontwikkelingsstadia van de wintertarwe.
Meer artikelen bekijken