Startpagina Melkvee

Fokveedag te Beveren-Waas: Blij weerzien van collega-fokkers in Beveren na jaar coronapauze

In deze speciale tijden was het voor de prijskampliefhebbers van Oost-Vlaanderen weer uitkijken naar de provinciale Fokveedag, die na een jaar pauze door corona opnieuw kon doorgaan in Beveren-Waas. Met 100 inschrijvingen voor de provinciale keuring voor zwart- en roodbonte dieren en 65 inschrijvingen voor de regionale keuring van het Belgisch witblauw vee voor de regio Beveren-waas en omliggende gemeente kan de organisatie weer van een geslaagde editie spreken.

Leestijd : 7 min

Voor de prijskamp van het melkvee had de organisatie keurder Vincent Van Dongen uit Nederland uitgenodigd om te jureren. Bij het Belgisch witblauw werd dit jaar voor een Waalse jury gekozen, namelijk Julian Boclinville uit Tohogne en Vladim Dozot uit Durnal. Mieke Van Der Schueren uit Idegem zorgde voor de nodige informatie over de dieren en praatte alles aan elkaar.

Ongekalfde vaarzen

Bij het kampioenschap mochten de eerste 2 dieren in de reeksen kalveren en ongekalfde vaarzen terugkeren, maar het waren voornamelijk de oudere dieren die het voortouw namen. Bij het zwartbont trok Doodhoek Pamflette aan het langste eind. Deze 1st Grade dochter van Bart & Senne de Craene uit Bassevelde toonde zich zeer compleet en kon voornamelijk imponeren met haar lengte in de ribben. De reservestek was weggelegd voor Atwood Lea van Bart Staels uit Wetteren. Bij de roodbonte dieren mocht Bart Staels wel zegevieren met een dubbele winst. Zijn complete Unstop Alice-Red (v. Unstopabull, mede eigen aan de Fam. Van Nevel - de Smet) trok in het kampioenschap aan het langste eind door middel van haar geweldige lengte en inhoud. Reservekampioene werd haar stalgenote Awesome Avea-Red (Awesome-Red). Het jongste kalf van de reeks toonde zich geweldig tussen al haar grotere concurrentes en werd mede door haar totaliteit en geweldige kruispartij reservekampioene.

Gekalfde vaarzen

Bij zwartbont mochten 4 dieren het kampioenschap betreden nadat zij in de voormiddag in de top van de reeksen eindigden. In het kampioenschap waren het toch de vaarzen uit jongere reeksen die het voortouw namen. Hier werd de showtypische Odia (v. Fitz) van Tom Van de Vyver uit Melsele kampioene. Deze vaars imponeerde voornamelijk door haar lengte en hoog opgehangen achteruier, waar weinig op aan te merken was. Zij werd kampioen over Ohara (v. Milo) van Geert & Glenn Verhelst uit Melsele. Vincent verraste iedereen door deze vaars te nemen, maar deed dit voornamelijk door haar totaliteit en uieraanhechting. Een eervolle vermelding was voor de fraaie Marinka (v. King Doc) van Tim De Vreeze uit Nevele, die voor het eerst in Beveren de ring betrad. Vierde in het kampioenschap was voor nog een King Doc-dochter, namelijk Otje, eveneens van Tom Van de Vyver. Bij het roodbont werden de eerste 2 dieren in de voormiddag uit de rubriek vaarzen apart gehouden. Hier werd Annelies 8 van de Ighemkouter aangewezen als kampioene. Deze Attico Reddochter van Regina De Smet uit Idegem imponeerde met een superuier en geweldig beenwerk. Reservekampioene was voor Otilia (v. Jordy) van Tom Van de Vyver.

Jonge koeien

Bij de jonge koeien zwartbont zagen we in de voormiddag 2 reeksen met zeer uitlopende types. Het waren in de namiddag toch voornamelijk de dieren uit de oudere reeks Jonge koeien die konden imponeren. Op het einde kon Madagascar van Geert & Glenn Verhelst het meeste imponeren. Deze Silverdochter valt voornamelijk op door haar geweldige vooruier, inhoud en kruispartij.

Madagascar (v. Silver) Kampioene Jonge Koeien Zwartbont Eig. Geert Verhelst, Melsele.
Madagascar (v. Silver) Kampioene Jonge Koeien Zwartbont Eig. Geert Verhelst, Melsele.

In de reservestek vonden we de Goldwyndochter Promis 5 van Gianni Van Belleghem uit Knesselare terug. Deze jonge koe imponeerde door haar geweldig beenwerk en brede achteruier. Een eervolle vermelding was er voor Nasira (v. Jacoby) van Tom Van de Vyver. In het uierkampioenschap bij de zwartbont jonge koeien mocht Liora van Tim De Vreeze zegevieren. Deze Estatedochter kwam in de sterke oudste reeks niet verder dan een 4de plaats, maar mocht het uierkampioenschap meenemen door haar geweldige vooruier en uierbeadering. Bij de roodbonte dieren mochten de eerste 2 dieren uit de enige reeks jonge koeien terugkeren. Hier werd Niene vd Korenheie zowel kampioene als uierkampioene. Deze diamondbackdochter van Marc de Paep uit Melsele kon imponeren door haar brede achteruier en sterk beenwerk. Ze werd kampioen voor Martha (v. Attitude-Red) van Tom Van de Vyver.

Oudere koeien

Door het gebrek aan oudere koeien werden zowel bij het zwartbont als bij het roodbont de dieren in de reeks niet geplaatst. Bij de zwartbonte dieren was de kampioenstitel voor de impressieve Kathleen van Gianni Van Belleghem. De 4de kalfs Impressiondochter kon in Bogaarden al imponeren en toonde zich ook hier opnieuw fenomenaal door haar fantastische uier en frame met superbenen. Het was dan ook geen verrassing dat ze ook het kampioenschap van de beste uier mee naar huis mocht nemen.

Kathleen (v. Impression) Kampioene oudere koeien, Uierkampioene ouderen koeien, Algemeen zwartbont kampioene. Eig. Gianni Van Belleghem, Knesselare
Kathleen (v. Impression) Kampioene oudere koeien, Uierkampioene ouderen koeien, Algemeen zwartbont kampioene. Eig. Gianni Van Belleghem, Knesselare

De reservestek was voor La Dolce Vita (v. Launch) van Geert Verhelst, die ook opviel door haar lengte en vooruieraanhechting. Bij de roodbonte dieren traden opnieuw echte klasbakken de ring binnen.

Hier was de kampioenstitel voor de bekende Annelies 8 van Regina de Smet & Mieke Vander Schueren, die hier voor de 3de editie na elkaar mocht zegevieren. Door haar totaliteit en superuier mocht ze in het kampioenschap voor Jo vd Korenheie (v. Ladd-P) van Marc De Paep uit Melsele plaatsnemen. Deze 5de kalf viel ook in de smaak bij de jury met haar geweldige uier en frame. Annelies mocht ook het uierkampioenschap mee naar huis nemen bij de oudere koeien.

Annelies 8 (v.Ladd P) Kampioene roodbont oude koeien, algemeen kampioene roodbont ras & dagkampioene. Eig. Regina De Smet & Mieke Vander Schueren, Idegem
Annelies 8 (v.Ladd P) Kampioene roodbont oude koeien, algemeen kampioene roodbont ras & dagkampioene. Eig. Regina De Smet & Mieke Vander Schueren, Idegem

Kampioenschappen bedrijfsloten

Bij het zwartbont stonden 3 bedrijven met een lot opgesteld. Net zoals in Bogaarden mocht Tom Van de Vyver de titel mee naar huis nemen. Hun lot combineerde wat ze al de hele dag aan het tonen waren, namelijk jonge dieren met geweldige benen, hoge uiers en geweldige kruizen. De reservekampioene was Geert Verhelst en 3de was Marc Rossaert uit Belsele.

Beste bedrijfslot Zwartbont. Eig: Tom Van de Vyver, Melsele
Beste bedrijfslot Zwartbont. Eig: Tom Van de Vyver, Melsele

Bij het roodbont werden opnieuw 3 loten opgesteld. Hier kwam Marc De Paep uit Melsele als sterkste uit, met 3 oudere dieren met prima uiers en geweldige frames, die ondanks hun aantal lactatie perfect bij elkaar pasten. De 2 andere loten waren van Tom van de Vyver en Marc Rossaert.

Algemeen kampioenschap

In het algemeen kampioenschap kwamen alle kampioenes samen in de ring. Eerst werd er een kampioene bij zowel zwart- als roodbont aangeduid en daarna uit die 2 kampioenes 1 dagkampioene. Het waren vooral de oudere kampioenes die de meeste indruk hadden achtergelaten bij de jury, want bij de zwartbonte dieren werd Kathleen van Gianni Van Belleghem als zwartbonte kampioene aangeduid en bij de roodbonte dieren mocht ook Annelies 8 van Regina de Smet & Mieke Vander Schueren zegevieren. Het is ook Annelies die de titel als algemeen kampioene melkvee mag dragen. Daarmee verlengt ze de titel die ze in 2019 kreeg.

Vleesvee - stieren Bij de stieren was er maar 1 reeks, bijgevolg was er nogal wat leeftijdsverschil. De derde plaats was voor Flyzoon van Francois Van De Vijver: een zeer fijne, correcte stier. De tweede plaats was eveneens voor Francois Van De Vijver, met een Emblèmezoon uit zijn bekende zwarte koe Jura. Eerste werd Phyll Van Klaveren Aas van familie Goossens – Van Osselaer. Dit is een Courtois-stier uit een Hazardmoeder, een zeer brede stier met zware vleespartijen.

Vleesvee - vaarzen Bij de jonge vaarzen van 1 tot 2 jaar waren er 3 reeksen. In de eerste reeks was de 3e plaats voor een fijn getypeerde vaars 3818 van André Onghena uit Doel. De 2e plaats was voor de Ravidochter Phaedra Van Klaveren Aas, die breder was, met een zeer mooie voorhand en rug. De reeks werd gewonnen door Pippa Van Hof Ter Dam van Peter Van Moer. Deze Elitedochter is een zeer groot en lang dier met een mooie achterhand. De tweede reeks werd gewonnen door Javelotdochter Paulien Van Klaveren Aas, een zeer breed dier van voor naar achter, voor stalgenoot Paige Van Klaveren Aas en Pipa van André Onghena. In de derde reeks versloeg Orionne van Klaveren Aas, een Esperantodochter Ona van Zwaantje van Francois Van De Vijver en Odine Van Het Kleine Laar, omwille van haar lengte, gestalte en finesse.

De oudere vaarzen werden in 2 reeksen verdeeld. Kokoon Van De Breehoeve van Peter Van Moer en mede-eigenaars Gert en Louis De Coninck won de eerste reeks voor stalgenoot Kenia Van De Breehoeve en Opium Van Het Kleine Laar van Wilfried Goeman. Deze Aragondochter was zeer zwaar voor haar leeftijd, met een mooie breedte en grote vleespartijen. Zowel haar grootvader als haar grootmoeder werden nationaal kampioen. De 2e reeks oudere vaarzen werd gewonnen door Komeet- dochter Nelly Van het Zwaantje van Francois Van De Vijver voor stalgenoot Nora Van Het Zwaantje (Vidal) en Bentley Van De Veldhoek, een Dodoudochter van Kris Smet-Heirbaut uit Temse.

Kampioene oudere vaarzen & algemene kampioene vleesvee: Kokoon Van De Breehoeve. Eig. Van Moer Peter, Beveren-Waas, mede-eig: Gert en Louis De Coninck
Kampioene oudere vaarzen & algemene kampioene vleesvee: Kokoon Van De Breehoeve. Eig. Van Moer Peter, Beveren-Waas, mede-eig: Gert en Louis De Coninck

Koeien

Bij de jonge koeien was het Magnifiek Van Het Klein Laar van Wilfried Goeman die triomfeerde. Deze Flirterdochter toonde een uitzonderlijke rug en gewicht. Twee jaar geleden werd ze kampioen bij de jonge vaarzen in Beveren en behaalde ze een mooie 3e plaats in Brussel. Tweede werd Moisson Van Klaveren Aas (Grommit), een kleindochter van Nationaal Kampioen Nouvelle, 3e werd Nina van Peter van Moer, een Hazarddochter.

Bij de oudere koeien zagen we een zeer zware reeks, letterlijk en figuurlijk. De 3e en 4e plaats waren voor 2 dieren van Peter Van Moer: Maya, een Gaiusdochter en Lien, een Panachedochter. De 1e en 2e plaats waren voor LV Klaveren Aas- Van Osselaer. Tweede werd Fifi, een Sheriff-dochter met brede voorhand en rug. Zij moest het afleggen tegen Karlien Van Klaveren Aas, een dier met uitzonderlijke achterhand, dat hier 2 jaar geleden kampioen werd, evenals in Sint-Niklaas en Affligem.

Kalveren

Bij de kalveren waren er 2 mooie reeksen. Beide reekswinnaars hadden de week ervoor in Erpe-Mere ook hun reeks gewonnen. Paula Van Hof Ter Dam won voor Rhapsodie van Klaveren Aas en Perima van André Onghena. De andere reeks werd gewonnen door Penny Van Klaveren Aas, voor stalgenoot Partheld en Pauline Van Hof Ter Dam.

Koe met kalf

De reeks koe met kalf werd gewonnen door familie Goossens - Van Osselaer met Moisson en Rhapsodie, beide 2e geworden in hun individuele reeks. Het bedrijfslot werd gewonnen door LV Klaveren Aas-Van Osselaer. Een speciale vermelding toch ook voor familie Smet - Heirbaut, waar het lot uit 3 halfzussen bestond (uit Ferrari des Amandier).

Kampioenschappen

Dan was het tijd voor de kampioenschappen. Bij de stieren werd dit Phyll Van Klaveren Aas. Bij de koeien verlengde Karlien van Klaveren Aas haar titel. Bij de jonge vaarzen was de kampioenstitel voor Paulien Van Klaveren Aas. Bij de oudere vaarzen was de kampioenstitel voor Kokoon van Peter Van Moer en Gert en Louis De Coninck. Zij werd ook tot algemeen kampioen gekroond.

Glenn Verhelst & Karel Goossens

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken