Tractor of the year 2022 awards uitgereikt

Tractor of the year is de John Deere 7R 350 AutoPowr .
Tractor of the year is de John Deere 7R 350 AutoPowr . - Foto: TOTY

De hoofdwinnaar werd de John Deere 7R 350 AutoPowr om verschillende redenen. In het juryrapport staat te lezen dat ze gecharmeerd zijn door de on-board technologie, automatisatiemogelijkheden, een ruime cabine die kwalitatief en comfortabel is afgewerkt en excellente voertuigprestaties. Betrouwbaarheid is ook een aspect dat is meegenomen en tot uiting komt door een compleet waarborgprogramma.

Active Command Steering is een vorbeeld van hoe de bestuurder uitgebreid de bediening kan regelen naar gelang zijn wensen en noden. EZballast maakt het mogelijk om automatisch 1.700 kg ballastgewicht te monteren of demonteren. Dit noemt de jury een revolutionaire manier hoe landbouwers en loonwerkers met weinig moeite en tijd extra gewicht kunnen toevoegen of wegnemen op de tractor. Zo kunnen ze het tractorgewicht aan iedere individuele taak aanpassen, bodemverdichting tegen gaan en trekkracht verbeteren wanneer het nodig is.

Best Utility

John Deere behaalde naast de hoofdprijs nog een prijs, ditmaal in de categorie ‘Best Utility’, waar de 6120M AutoPowr met de eer ging lopen.

De John Deere 6120M AutoPowr werd de winnaar in de categorie ‘Best Utility’.
De John Deere 6120M AutoPowr werd de winnaar in de categorie ‘Best Utility’. - Foto: TOTY

Dankzij een continu variabele transmissie, een korte wielbasis van 2.400 mm, een maximaal toegestaan bedrijfsgewicht van 10.450 kg en de laatste precisielandbouwtechnologie maakt dat de 6120M AutoPowr een universele tractor is die een breed scala aan taken aankan: van frontladerwerk over bodembewerking tot transport.

Best of Specialized

Bijzondere landbouwtoepassingen vergen een gespecialiseerde tractor. In de categorie ‘Best of Specialized’ won de Reform H75 Pro. Deze heeft een laag zwaartepunt, een hydrostatische transmissie en heeft de mogelijkheid om 2 werktuigen tegelijk te bedienen.

De Reform H75 Pro won in de categorie Best of Specilized.
De Reform H75 Pro won in de categorie Best of Specilized. - Foto: TOTY

Het model is ontworpen om veiligheid en prestaties te bieden in bergachtig terrein. De jury is onder de indruk van de mogelijkheden die de Reform biedt op steile hellingen.

Sustainable

Uit al de ingeschreven tractoren werd de meest duurzame gekozen. De winnaar in de categorie ‘Sustainable’ werd de New Holland T6.180 Methane Power. Deze was ook ingeschreven in de hoofdcategorie ‘open field’. Deze tractor is de eerste commercieel beschikbare oplossing om aan meer duurzame landbouw te doen. De FPT zescilinder CNG aangedreven motor biedt dezelfde prestaties als de dieselversie van de T6.180.

Winner Sustainable TOTY 2022 werd de New Holland T6.180 Methane Power.
Winner Sustainable TOTY 2022 werd de New Holland T6.180 Methane Power. - Foto: TOTY

Brandstofkosten worden bij de methaanversie terug gedrongen net als de uitstoot. Er is geen SCR-uitlaatgasnabehandelingssysteem, ook de aanwending van Ad-Blue is niet nodig.

Het is de tweede keer dat de T6.180 Methane Power gekroond wordt door de Tractor of the year jury. Tijdens de Agritechnica landbouwbeurs van 2019 werd deze tractor al bekroond met de duurzaamheidsaward. Een prijs die toen voor het eerst werd uitgereikt.

Tim Decoster

Meest recent

Meest recent