Startpagina Mechanisatie

6x zilver op Agribex 2021

Om de 2 jaar reikt de Agribex landbouwbeurs gouden en zilveren aren, hoeven en buxussen uit voor bedrijven die zich onderscheiden met innovaties in hun domein, respectievelijk de akkerbouw, veehouderij of groenvoorziening. Dit jaar leverde dat 6 zilveren onderscheidingen op.

Leestijd : 5 min

Opvallend is dat er dit jaar geen goud is uitgereikt. Dat wordt door event-coördinator Alain Vander Cruys, eventcoördinator bij Fedagrim de organisator van Agribex, verklaard door het feit dat de Duitse landbouwbeurs Agritechnica dit jaar niet plaats heeft in november, maar is uitgesteld tot februari 2022. Traditioneel is Agritechnica de motor voor innovatie in de landbouwmechanisatie, zeker in de akkerbouwsector. Bijkomend kent Agribex omwille van de coronapandemie en drukke beursagenda iets minder ingeschreven exposanten, dus ook minder potentiële dossiers die kunnen ingediend worden om mee te dingen naar een gouden of zilveren aar, buxus of hoef.

45 dossiers

Dit jaar ontving de jury 45 dossiers waarvan 24 in de plantaardige sector, 11 in de dierlijke sector en 10 in het domein van de tuin en groene zones. Tijdens de evaluatie van de dossiers kwam de vakjury tot het besluit dat geen enkel ingediend dossier in aanmerking komt voor goud maar wel dat 6 dossiers een zilveren award verdienen.

Het zijn uiteindelijk 2 zilveren aren geworden, 3 zilveren hoeven en 1 zilveren buxus.

Delvano: Smart-Multi-Connect

Spuitmachinefabrikant Delvano kreeg een zilveren aar voor zijn Smart-Multi-Connect bedieningsconcept. Dit laat toe dat verschillende toestellen (zoals smartphone, tablet, laptop, desktopcomputer,…) op hetzelfde ogenblik met de spuitmachine kunnen connecteren voor bediening, diagnose, software update, opvolging.

Dit kan zowel via ethernet-, wifi- als 3G/4G-verbinding zijn. Toepassingen zijn het aansluiten van een extra bedieningsscherm in de cabine voor meer overzicht, bediening rondom de machine via een tablet of smartphone (zoals spuitdoppen aan- of afleggen, starten en stoppen vullen), diagnose en opvolging op afstand (zoals bekijken en verwerken uitgevoerde taken op kantoor), SMS versturen van en naar de machine voor het doorsturen van opdrachten of bij problemen, …

Dit alles kan tegelijk en zonder beperkingen. Op het toestel, dat op eender welk besturingssysteem mag draaien (Android, Windows, iOs, …), is enkel een webbrowser nodig. Er is geen installatie van apps vereist. De visualisatie is steeds gelijk, wat het zeer eenvoudig maakt in gebruik.

ExactUnload past de lossnelheid aan naargelang de lengte van de silo.
ExactUnload past de lossnelheid aan naargelang de lengte van de silo. - Foto: Krone

Krone: ExactUnload

Krone aanhangwagens van het type GX kunnen uitgerust worden met een optie die automatisch de afdraaisnelheid regelt om het geladen product te verdelen over een ingestelde afstand. Hierom kreeg Krone een zilveren aar.

Via de Isobus terminal kan de bestuurder de gewenste lengte en het bereik van de rijsnelheid van de tractor tijdens het leeg draaien instellen. Eens de functie van automatisch verdelen is geactiveerd, wordt de bestuurder uitgenodigd binnen het ingestelde snelheidsbereik te rijden. Naarmate de tractor vordert, zal de lossnelheid van de aanhangwagen zich aanpassen aan de rijsnelheid.

Zodoende wordt de loslengte gerespecteerd met een gelijk verdeelde laag product als gevolg. Deze functie verhoogt het comfort van de bestuurder die zich ten volle kan concentreren op het besturen van de tractor.

Quatro bietenreiniger-snijder.
Quatro bietenreiniger-snijder. - Foto: VDW

VDW: Quatro

Een eerste zilveren hoef gaat naar de Quatro bietenreiniger-snijder van VDW Constructie. De naam verwijst naar het 4-ledig doel van de machine, namelijk bieten (of andere knolgewassen zoals aardappelen) droog reinigen, ontstenen, nat reinigen en snijden/versnipperen. De gebruiker kan kiezen of hij de bieten droog en/of nat reinigt en kan ook kiezen tussen een stationaire of mobiele uitvoering.

Het reinigen gebeurt via 2 walsen en een trommel. Stenen verlaten over de volledige lengte de machine via kleppen onder veerdruk. De bieten versnipperen is mogelijk via een snijkamer met een grote capaciteit (22 ton/u).

De jury waardeert vooral het arbeidsgemak en de ergonomie van het toestel, de grote capaciteit, de flexibiliteit van de uitrusting (al of niet nat wassen en snijden, stationaire of mobiele opstelling, al of niet afdraaien via een transportband) en het inzetten op een lange levensduur (gemakkelijk te herstellen door het vervangen van onderdelen).

ECF-ophangsysteem voor speenemmers.
ECF-ophangsysteem voor speenemmers. - Foto: Wennemars

ECF: ophanghaak voor speenemmers

Een tweede zilveren hoef gaat naar een nieuwe ophanghaak voor speenemmers van de firma Wennemars. Die vangt een aantal huidige problemen bij de verzorging van kalveren op. Speenemmers vallen gemakkelijk op de grond. Dit is niet hygiënisch en het vergt veel arbeid om telkens de emmers op te rapen en vervolgens weer te moeten wassen voor gebruik.

Door het gebruik van het ECF-ophangsysteem van Wennemars zijn de speenemmers vergrendeld. Het kalf kan de speenemmer niet van de haak afgooien en in een luxe uitvoering van dit systeem kan je de speenemmer een standje hoger zetten (speen buiten bereik van het kalf) of de speenemmer gewassen op zijn kop bij het kalf laten hangen. De emmer is met een deksel afgesloten waardoor geen ongedierte aan of in de emmer kan en er ook geen speenverstoppingen (bv. door vliegen) kunnen optreden.

De jury waardeert deze nieuwigheid omdat dit een eenvoudig maar innovatief systeem is dat op alle melkveebedrijven kan toegepast worden. Deze nieuwigheid draagt bij aan het gebruiksgemak, de gezondheid van de kalveren, en dus ook aan het zoötechnisch en economisch rendement van de jongvee-opfok.

Alma Pro hygiëneset voor automatische melkdispenser.
Alma Pro hygiëneset voor automatische melkdispenser. - Foto: Urban

Urban: Alma Pro Hygiëne Set

De derde zilveren hoef gaat naar de hygiëneSet UV-C van Urban GmbH & Co KG. Dit is een automatische melkdispenser die gebruik maakt van ultraviolet-C (UV-C) licht om de speen en de onmiddellijke omgeving ervan te desinfecteren (vernietigen van DNA, nucleïnezuur en enzymen van besmettelijke micro-organismen die geïnactiveerd of vernietigd worden) zodra een kalf klaar is met drinken. Binnen 11 seconden vernietigen de 2 ultraviolette lampen 90% van de aanwezige ziektekiemen.

Een UV-C generator vernietigt de kiemen in de tank voor de bereiding van gereconstitueerde melk (water + melkpoeder), de inhoud ervan en het leidingwerk. De gekozen technologie zorgt ervoor dat de automatische melkdispenser en de verstrekte melk steeds een uitstekend hygiëneniveau hebben.

Dit beschermt de gezondheid van het kalf en ontlast de veehouder van een taak die voorheen moeilijk goed uit te voeren was. Het zal de veehouders in staat stellen de gezondheid van hun kalveren te verbeteren en het sterfte- en ziektecijfer van kalveren tijdens de kritieke zoogperiode te verminderen.

XPU elektrische onkruidbestrijder van AgXtend.
XPU elektrische onkruidbestrijder van AgXtend. - Foto: CNHi

AgXtend: XPU

De enige zilveren buxus gaat naar de XPU elektrische onkruidbestrijder van CNHindustrial/AgXtend

Een 2-tal jaar geleden was er de introductie van de elektrische onkruidbestrijding, als alternatief op het gebruik van chemische herbiciden met de (Zasso) AgXtend XP300 in de akkerbouw en de XPS in de wijnbouw. Nu is de AgXtend XPU beschikbaar, die speciaal werd ontworpen om groenonderhoud efficiënter te kunnen uitvoeren.

De machine bestaat telkens uit een generator die elektriciteit op hoogspanning opwekt. De opgewekte elektrische stroom loopt via een applicator door de planten heen in de bodem. Het elektrische circuit wordt gesloten door een tweede applicator die ofwel andere planten ofwel de bodem raakt. De energie doet de planten verwelken van de binnenkant uit, rechtstreeks tot in de wortels.

De frontunit van 125cm werkbreedte is uitgerust met een Links/rechts side-shift van 60cm. Door zijn compacte design is deze machine ideaal voor smalspoortractoren. Toepassingsgebieden zijn het onderhouden van publieke paden en pleinen, alsook straten en industrieterreinen. Dankzij de flexibele elektroden van roestvrij staal past de applicator zich aan ieder oppervlak aan en werkt hij met grote nauwkeurigheid, zowel op bestrating, grind als aarde.

Agribex - TD

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken