Startpagina Economie

Voedingsprijzen wereldwijd op hoogste niveau sinds juli 2011

De wereldwijde voedselprijzen zijn in oktober gestegen naar hun hoogste niveau sinds juli 2011. Dat meldt de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN (FAO).

Leestijd : 1 min

De FAO-index van voedingsprijzen steeg met 3 % tegenover september, naar 133,2 punten. Op jaarbasis gaat het om een stijging van 31,3 %, aldus de organisatie.

De index meet de maandelijkse variatie van de internationale prijzen van een mandje met basislevensmiddelen en nadert het record van 137,6 punten, geregistreerd in februari 2011. Voor de vijfde maand op rij steeg de prijs van tarwe, met 5 % op maandbasis en 38,3 % op jaarbasis. Dat is het hoogste niveau sinds november 2012.

De stijging is vooral te wijten aan de beperkte oogsten in de voornaamste uitvoerende landen, zoals Canada, Rusland en de Verenigde Staten, aldus de FAO. De prijs van plantaardige oliën steeg dan weer met 9,6 % op maandbasis, naar het hoogste niveau ooit. De prijs van palmolie steeg voor de vierde maand op rij. De FAO-index noteerde wel een daling van de vleesprijs met 0,7 % tegenover september.

Belga

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken