101 jaar Wase Diergeneeskundige Kring
De Wase Diergeneeskundige Kring, een vereniging van en voor dierenartsen uit de wijde regio Waasland, bestaat dit jaar op 19 december 101 jaar en viert daarom feest. “Om de verjaardag te vieren, planden we met het feestteam verschillende activiteiten in, want het is belangrijk dat we al onze collega’s eens in de kijker zetten”, aldus voorzitter Dr. Leen Vandaele.

Het doel van de Wase Diergeneeskundige Kring is om dierenartsen, werkzaam in diverse functies van het beroep, in een positieve sfeer samen te brengen en zo de collegialiteit en het sociaal contact tussen de leden te bevorderen. Die leden-dierenartsen zijn niet enkel praktijkdierenartsen, maar ook professoren, onderzoekers, slachthuiskeurders, overheidsmedewerkers, enzoverder.
Jubileumactiviteiten
Normaal gezien was 2020 een feestjaar voor de Wase Diergeneeskundige Kring, maar corona besliste daar anders over. “We bleven niet bij de pakken zitten”, vertelt Vandaele. “101 is ook een mooi getal, en we hebben een geweldig feestteam om alles op poten te zetten.”
Dierenarts Eric Verhofstede is coördinator van de jubileumactiviteiten, en neemt die taak met alle fierheid op zich. “Ik vind het essentieel dat we iedereen uit onze sector samenbrengen. Het is belangrijk dat we met elkaar kunnen praten, zodat we elkaar ook kunnen helpen. Dankzij onze vereniging heb je altijd een aanspreekpunt.”
Een 100-tal leden geniet nog van andere voordelen, zoals 4-5 bijscholingen per jaar over uiteenlopende onderwerpen, een nieuwjaarsreceptie, een sociale activiteit in de vorm van een familiedag…
Nieuw logo
Voor het 100-jarig bestaan werd een nieuw logo ontworpen voor de Wase Diergeneeskundige Kring door de plaatselijke kunstenaar Jul Vuylsteke. Om de Wase regio te beklemtonen koos hij als centraal thema voor Reinaert de Vos. De bedelstaf en de 2 eieren verwijzen naar het 100-jarige bestaan.
Om de vereniging nog extra in de kijker te zetten, werd een tijdelijk bier gebrouwen voor de verjaardag met op het etiket het nieuwe logo. Daarnaast werden ook pralines gemaakt met dat logo op geprint. Beide worden verdeeld op de feestelijke activiteiten.
Oprichting vereniging
Op 19 december 1920 werd het Syndicaat der Veeartsen van het Waesland opgericht met 14 geboden voor alle leden. “Die maken duidelijk hoe belangrijk de collegialiteit was”, vertelt Vandaele. “Zo waren er onder andere geboden over het bezoeken van alle collega’s binnen de 20 km vóór de indiensttreding en het overnemen van klanten bij ziekte van een collega.
Door de jaren heen is de kring enkele keren lichtjes van naam veranderd, wat resulteerde in de huidige naam. We zijn één van de oudste actieve beroepsverenigingen van Vlaanderen.”
Het bestuur
“Om de 4 jaar zijn er verkiezingen voor een nieuw bestuur, want wij hebben graag steeds vers bloed aan het hoofd van onze vereniging”, legt Verhofstede uit. “Iemand van 80 jaar die al 40 jaar in het bestuur zit, is niet meer mee met de tijd. De oudere garde is begonnen met een thermometer en een stethoscoop, nu heb je dierenartsen die apparatuur hebben waar we U tegen kunnen zeggen.
Ikzelf ben ook lang bestuurslid geweest. Nu ben ik dus tijdelijk coördinator van de jubileumactiviteiten. Met een groep collega’s hebben we ons daarop gesmeten. Voor zo’n organisatie moet je tijd hebben, dus dat zijn grotendeels collega’s die op pensioen zijn en de kring nog graag mee ondersteunen.”
Het bestuur bestaat nu uit 4 vrouwen en 1 man. “Dat is helemaal omgeslagen als je dat vergelijkt met vroeger. Toen waren het enkel mannen”, vertelt Vandaele. “Ik ben ook de eerste vrouwelijke voorzitter, dus dat is een eer, maar de mannen mogen zich zeker terug meer aanbieden.”
Dierenartsen Zonder Grenzen
“Elk jaar storten we een klein deel van het lidgeld door naar Dierenartsen Zonder Grenzen, die het ook verdienen om wat meer aandacht te krijgen”, zegt Verhofstede.
Dierenartsen Zonder Grenzen is een Belgische ngo die deel uitmaakt van het VSF Internationalnetwerk. Zij zetten zich in voor de bestrijding van honger en armoede in Afrika en helpen veehouders in 9 Afrikaanse landen om een betere toekomst uit te bouwen, in harmonie met de natuur. Die toekomst begint met gezonde dieren wat zich vertaalt in het internationale One Health-principe.
In Afrika is Dierenartsen Zonder Grenzen al 30 jaar pionier in de strijd voor gezondheid voor mens, dier en de planeet, maar de organisatie doet meer dan enkel kuddes vaccineren en verzorgen. Ze ondersteunen er lokale veehouders en herders en werken aan de duurzame bescherming van het milieu en het herstel van biodiversiteit en ecosystemen. De activiteiten zijn talrijk: van de aanleg van veevoeder- en waterreserves tot de verbetering van de toegang tot veemarkten, water en weiland, van het opmaken van graslandbeheersplannen tot het opzetten van minimelkerijen, van noodhulp tot vredesonderhandelingen en politieke belangenbehartiging.