Startpagina Actueel

Het sociaal welbevinden in de landbouw begint al op de schoolbanken

Over het sociaal welzijn van landbouwers is het laatste woord nog niet gezegd. Dat sociaal welbevinden begint al op de schoolbanken. In dat kader werken het Vlaams Instituut Gezond Leven, Boeren op een Kruispunt, het ILVO, Jong ABS en Groene Kring en Odisee Hogeschool samen aan een project rond veerkracht en omgaan met stress. Het gaat om een EIP-project, gefinancierd door het Departement Landbouw & Visserij.

Leestijd : 2 min

Het project ‘Mentaal welbevinden begint op school’, voor een budget van ruim 83.000 euro, focust op jonge landbouwers en studenten in de land- en tuinbouwrichtingen in het hoger onderwijs. Er wordt een educatief traject ontwikkeld in 3 fases (tot en met november 2023).

Uitgebreid lespakket

Dat educatief pakket bestaat uit een lespakket, aangevuld met bijvoorbeeld e-learnings, (video)getuigenissen van (jonge) landbouwers, bedrijfsbezoeken en indien mogelijk eventueel ook een buddysysteem, online chatgroepen...

Dit project wordt getrokken door het Vlaams Instituut Gezond Leven en er wordt samengewerkt met Boeren op een Kruispunt, Jong ABS, Groene Kring, Odisee Hogeschool en het Instituut voor Landbouw-, Visserij- en Voedingsonderzoek (ILVO). Er wordt onder meer participatief gewerkt aan de doorvertaling van de geluksdriehoek naar een educatief traject op maat van jonge landbouwers en studenten.

In het kader van het actieplan welbevinden werden verschillende individuele en groepsgesprekken georganiseerd met landbouworganisaties en actieve land- en tuinbouwers. Uit die gesprekken blijkt onder meer dat er in het huidige Vlaams landbouwonderwijs weinig tot geen aandacht wordt besteed aan zogenaamde ‘soft skills’.

Veerkracht en stress

Het gaat dan onder meer om veerkracht en omgaan met stress.

Ook wordt heel expliciet aangegeven dat het nodig is om toekomstige land- en tuinbouw(st)ers ook hierin op te leiden, zodat ze beter voorbereid zouden zijn om wat op hen afkomt.

“Er is een grote nood om in het landbouwonderwijs ook in te gaan op de uitdagingen waarmee je wordt geconfronteerd. Dit project speelt dus heel gericht in op een aantal gekwalificeerde noden die vanuit het werkveld worden doorgegeven.”

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Daling Belgische diervoederproductie vlakt af ondanks onzekere tijden

Economie Ondanks een gebrek aan een duidelijk toekomstperspectief in de landbouwsector en moeilijke marktomstandigheden, bleef de daling van de Belgische diervoederproductie in 2023 beperkt tot -3%. Dat meldt de Belgian Feed Association (BFA). De Belgische diervoedersector noteerde ook een beperkte daling van de omzetcijfers tot 6,5 miljard euro. De sector blijft voluit inzetten op verdere verduurzaming.
Meer artikelen bekijken