Startpagina Actueel

Additief Bovaer is veilig en effectief voor daling van methaanuitstoot

De Europese Autoriteit van de Voedselveiligheid (EFSA) stelt dat het addictief Bovaer van DSM veilig is voor melkkoeien en effectief is om de methaanproductie in de maag te verminderen. Zo bevestigt het EFSA wat al uit eerdere onderzoeken bleek. Het kan ook bij ons een belangrijk instrument worden om de methaanuitstoot en de uitstoot van andere broeikasgassen te doen dalen.

Leestijd : 2 min

Voor het verder doen dalen van de uitstoot van broeikasgassen door de landbouw richt Vlaanderen zich op enkele mogelijkheden. Eén ervan is het ‘afstemmen van de veestapel op het Europees consumptiepatroon’. Hoe, wat, en in welke mate dat moet gebeuren wordt echter niet bepaald.

Spijsvertering koeien

Een ander middel is het gebruik van bepaalde voederadditieven die bijvoorbeeld de methaanuitstoot kunnen doen dalen. Methaan is een broeikasgas dat, net als koolstofdioxide, bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Hoewel methaan een veel kortere levensduur heeft, is het een veel krachtiger broeikasgas dan bijvoorbeeld CO2. . Ongeveer een vijfde van alle methaanemissies wereldwijd komt van herkauwers, voornamelijk koeien. Het verminderen van de methaanuitstoot door koeien heeft dus een indirect effect en helpt om de opwarming van de aarde tegen te gaan.

Methaan is een natuurlijk bijproduct van de spijsvertering van koeien en andere herkauwers dat zij door te boeren weer in de atmosfeer helpen. Een kleine hoeveelheid van het voederadditief Bovaer (DSM) is voldoende om het enzym dat de methaanproductie in de maag van een koe veroorzaakt, te onderdrukken. Het werkt meteen en wordt veilig afgebroken door de spijsvertering.

Op verzoek van de Europese commissie heeft de Europese Autoriteit voor de Voedselveiligheid een wetenschappelijk advies uitgebracht, dat recent werd gepubliceerd. De conclusie is dat Bovaer veilig is voor melkkoeien op het maximaal aanbevolen niveau (100 mg 3-NOP/kg DS voer, of 88 mg/kg volledig voer, DS 88 %). Het panel kon geen besluiten nemen over de veiligheid van het additief voor andere diersoorten.

Het additief Bovaer is een wit, vrij vloeiend, fijnkorrelig poeder. De werkzame stof 3-nitrooxypropanol (3-NOP) wordt verdund in propyleenglycol en geadsorbeerd aan kiezelzuur. De aanvrager verstrekte de typische kwantitatieve samenstelling van de uiteindelijke formulering (3-NOP 10, %, propyleenglycol 35,2 % en kiezelzuur 54,3 %). Het minimumgehalte van 3-NOP is gespecificeerd op 10%.

20 tot 35% minder

Verder besloot het onderzoekspanel dat de werkzame stof 3-NOP schadelijk kan zijn bij inademing. Het is irriterend (maar niet bijtend) voor de huid, irriterend voor de ogen, maar is niet sensibiliserend voor de huid.

Het EFSA-panel zegt in het wetenschappelijk advies uitdrukkelijk dat het toevoegingsmiddel Bovaer onder de gestelde gebruiksvoorwaarden werkzaam kan zijn bij melkkoeien om de methaanproductie in de maag te verminderen. Er is sprake van de afname van de methaanuitstoot tussen 20 en 35%.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken