Startpagina Mechanisatie

De cabine, rolbeugels en gordel beschermen je leven

Hoewel preventie de beste manier is om zijwaarts kantelen en achteroverslaan te voorkomen, mogen beschermingsmaatregelen daar niet los van worden gezien. In dit opzicht vormen de cabine en de rolbeugels de beste bescherming. En als geen van beide aanwezig is, bijvoorbeeld op een oude tractor, zijn er oplossingen.

Leestijd : 3 min

Of de tractor nu zijwaarts of naar achteren kantelt, het brengt het leven van de bestuurder ernstig in gevaar. Zonder bescherming riskeert de bestuurder niets minder dan verpletterd te worden.

Daarom is het verplicht dat elke tractor is uitgerust met een cabine of met rolbeugels die sterk genoeg zijn zodat ze tijdens het ongeval niet breken. Alle op de markt gebrachte voertuigen voldoen aan deze verplichting. De technische details daarvan zijn in de Europese wetgeving vastgelegd.

Geen cabine of rolbeugel... Wat moet ik doen?

Sommige oudere tractoren hebben geen cabine of rolbeugel. Zijn ze daarom afgeschreven? Het Institut national de recherche pour l'agriculture, l'alimentation et l'environnement (Inrae) zegt van niet. Het Franse instituut heeft namelijk de gratis software SécuTrac ontwikkeld om oplossingen voor dit probleem voor te stellen.

In de praktijk is SécuTrac een methode voor het ontwerp en de maatvoering voor een achterste rolbeugel. Deze zorgt voor de nodige bescherming van de bestuurder bij het kantelen. Op basis van informatie en metingen op de uit te rusten tractor, die de gebruiker heeft doorgegeven, genereert de software de plannen van de rolbeugel die moet worden gemaakt en ook de plannen van het bevestigingssysteem van de rolbeugel op de tractor.

Volgens hetzelfde principe stelt de software ook voor om een dak te ontwerpen dat aan de rolbeugel kan worden bevestigd als bescherming tegen vallende voorwerpen.

De voorgestelde ontwerpen of tips werden bepaald op basis van simulatieresultaten en reële tests. De gebruikershandleiding bij de software geeft ook aanbevelingen voor de eigenlijke bouw van de constructie (montage, lassen, enzovoort).

SecuTrac levert de nodige plannen om een rolbeugel te bouwen. Het is echter raadzaam om dit door een professional te laten maken.
SecuTrac levert de nodige plannen om een rolbeugel te bouwen. Het is echter raadzaam om dit door een professional te laten maken. - Beeld: Inrae

SécuTrac kan gratis worden gedownload, na het invullen van een korte vragenlijst, op https://cutt.ly/vEysBc2.

Opgelet: het onderdeel moet door een vakman worden gemaakt. Een slecht ontworpen of slecht bevestigde ‘zelfgemaakte’ constructie kan bij een ongeval niet genoeg voor bescherming zorgen en, erger nog, bijkomende verwondingen veroorzaken.

Te gebruiken in combinatie met de veiligheidsgordel

De doeltreffendheid van cabines en rolbeugels kan alleen worden gewaarborgd als de bestuurders hun veiligheidsgordels dragen. De veiligheidsgordel houdt hen op hun plaats en voorkomt dat ze uit de beschermende constructie of op het plafond van de cabine vallen, waarschuwt de Waalse dienst Prevent Agri in haar brochure Sécurité des tracteurs agricole: risques et mesures de prévention. Het risico op een dodelijk ongeval wordt daardoor sterk verminderd. In dit verband kunnen we erop wijzen dat SécuTrac ook ²een handleiding bevat voor de installatie van een veiligheidsgordel voor de bestuurdersstoel, indien de tractor er geen heeft.

In de brochure staat verder dat veiligheidsgordels niet mogen worden gebruikt op tractoren die niet zijn uitgerust met een cabine of rolbeugels, omdat ze de bestuurder beletten om van het voertuig te springen als hij kantelt.

Ten slotte moet ook de passagiersstoel voorzien zijn van een veiligheidsgordel. Indien dit niet het geval is, en zéker indien het voertuig niet met een tweede zitplaats is uitgerust, mogen geen passagiers in de cabine worden toegelaten.

Jérémy Vandegoor

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken