Startpagina Melkvee

Juni-melkprijs liet lichte stijging zien

De officiële BCZ-melkprijs voor juni, de meest recente maand waarvoor er officiële gegevens bekend zijn, bedroeg 34,19€ per 100l. Dat is de reële prijs: een gewogen gemiddelde, inclusief maandelijkse premies, exclusief premies op jaarbasis, jaarlijkse nabetalingen en BTW.

Leestijd : 2 min

Dat was nog een kleine stijging ten opzichte van mei 2017: toen bedroeg de reële melkprijs net geen 34 euro per 100l (33,94€).

Ten opzichte van juni 2016 is het prijsherstel spectaculair te noemen. Toen bedroeg de melkprijs 22,9€. Ten opzichte van toen, is er de helft bij.

Europese en mondiale prijsstijging

Ook in de Europese melkprijsstatistieken valt een (kleine) stijging waar te nemen.

De berekende voorschotmelkprijzen komen in juni 2017 uit op gemiddeld € 33,69 per 100 kg standaardmelk. Een stijging van € 0,51 ten opzichte van de vorige maand. Ten opzichte van juni 2016 ligt de gemiddelde melkprijs € 7,62 ofwel 29,2 % hoger. Dat meldt milkprices.nl.

De referentie voor ons land, Milcobel, liet zijn melkprijs volgens de Europese berekeningsmethode in juni met 1€ per 100 kg stijgen tot 35,01 per 100 kg, Europees nog altijd bovengemiddeld.

De LTO-melkprijsvergelijking ziet voor komende maanden de melkprijzen nog verder stijgen. Volgens de LTO-melkprijsvergelijking hebben heel wat prominente Europese melkophalers zoals DMK, Arla, FrieslandCampina en Lactalis voor juli en augustus prijsverhogingen aangekondigd.

Ook buiten Europa is de prijstrend stijgend: Fonterra heeft haar melkprijsprognose verhoogd, en ook de Amerikaanse klasse III-melkprijs ging naar omhoog.

In de Europese Unie bleef de melkaanvoer in mei nagenoeg stabiel. Elders in de wereld ging het om een stijging.

Mikprices.nl wijst op het huidige typische dubbele gezicht van de melkprijs: mager melkpoeder staat onder druk, boternoteringen blijven op een “ongekend hoog niveau.”

Lees ook in Melkvee

Zuivelmarkt tot 6 juni: Zuivelprijzen gestegen op de GDT

Melkvee Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 6 juni met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Op de Global Dairy Trade (GDT)-veiling gingen de zuivelprijzen al voor de derde keer op rij omhoog. Het resulteert onder meer in hogere poederprijzen.
Meer artikelen bekijken