Startpagina Akkerbouw

Laag gehalte mycotoxines in maïsoogst 2021

Het mycotoxinegehalte in de korrelmaïs is dit jaar opnieuw laag. Fegra en BFA, de Belgische federaties van respectievelijk de graanhandel en de diervoeders, voerden ook dit jaar een gerichte monitoring uit om de aanwezigheid van mycotoxines in korrelmaïs, kort na de oogst, te bepalen (vroege waarschuwing of ‘Early Warning’).

Leestijd : 2 min

Sinds enkele jaren slaan Fegra en BFA samen de handen in elkaar voor de monitoring van mycotoxines in korrelmaïs. Mycotoxines zijn natuurlijke toxines die geproduceerd worden door schimmels en die reeds aanwezig zijn vóór de oogsttijd. Ze ontwikkelen zich in het veld op de plant en kunnen zich ook na het oogsten, tijdens de opslagperiode, verder ontwikkelen.

Rapport op basis van 204 stalen

Omwille van hun natuurlijke aanwezigheid schonken Fegra en BFA ook dit jaar voldoende aandacht aan de aanwezigheid van mycotoxines via hun bemonsteringsplannen. Bij de mycotoxinemonitoring worden zo snel mogelijk na de oogst screeningsgegevens verzameld en analyseresultaten ter beschikking gesteld aan de verbruikers van maïs.

Het rapport voor de oogst van 2021 is gebaseerd op 204 stalen. De analyseresultaten tonen een algemeen laag contaminatieniveau. Van de 204 stalen kwamen er 142 uit Frankrijk, 34 uit België, 8 uit Duitsland, 8 uit Oekraïne, 5 uit Nederland, 1 uit Polen; 6 maïsstalen hadden een onbekende afkomst.

Lage contaminatiegraad

Net als in 2020, overschreed ook dit jaar geen enkel resultaat de richtwaarde voor de verschillende geanalyseerde mycotoxines. Vele resultaten lagen zelfs onder de detectielimiet. Het aantal resultaten onder de respectievelijke detectielimieten is als volgt: 53/117 voor deoxynivalenol (300 ppb), 64/119 voor zearalenon (50 ppb), 19/28 voor fumonisine B1 (25 ppb), 24/28 voor fumonisine B2 (25 ppb), 45/51 voor HT-2 (5 ppb), 49/51 voor T-2 (5 ppb), en 153/154 voor aflatoxine B1 (1 ppb).

Hoewel het gedetecteerde niveau van contaminatie laag is, blijft enige waakzaamheid geboden. Bij analyses die onmiddellijk na de oogst worden uitgevoerd (Early Warning) moet verder ook rekening worden gehouden met mogelijke contaminatie tijdens de opslagperiode. Het blijft belangrijk om goede opslagpraktijken toe te passen, waaronder voldoende afkoeling en ventilatie na droging.

Het volledige rapport leest u hier.

Fegra-BFA - SN

Lees ook in Akkerbouw

Bruine roest breidt uit in wintertarwe

Granen Waarnemingen in graanpercelen tonen een zekere uitbreiding van bruine roest, zo meldt het Landbouwcentrum Granen Vlaanderen (LCG). Septoria blijft uiteraard aanwezig en zal door het buiige weer verder moeten opgevolgd worden. Ook de gevoelige variëteiten voor gele roest moeten in het oog worden gehouden.
Meer artikelen bekijken