Startpagina Melkvee

Provinciale fokveedag vleesvee West-Vlaanderen

Dat er in het West-Vlaamse Wulpen gemiddeld 18 minuten nodig waren om met een driekoppige jury één van de dertien reeksen te keuren zegt heel wat over de kwaliteit van het voorgesteld vleesvee. Het werd snel al heel duidelijk dat bij de 30 aanwezige stieren verdeeld over 5 reeksen de ereplaatsen fel zouden betwist worden.

Leestijd : 2 min

Bij de jongste twee reeksen kon LuckyLuke van het Caloenhof de Toscanzoon, Lotto van Stavele achter zich houden. Beiden lieten heel wat bespiering zien, maar voor de jury ging de voorkeur naar de Ultimozoon Lucky die zich op stand meer liet bekoren.

King is de King

Bij de jongste reeks middeljonge stieren liet Roger Monbaliu uit Jabbeke zijn fokkerskennis duidelijk zien met Lucky Luke van de Stokerij, gevolgd door twee stalgenoten, beheerste hij deze reeks. Doch in het kampioenschap liet de wat nerveuze Casperzoon King van Daisel, afkomstig uit de bekende Breezemoeder, zijn kwaliteiten nogmaals zien en mocht zoon Goddeeris Jeroen uit Beerst het kampioenslint van de jury in ontvangst nemen.

Oudere stieren

Het kampioenschap oudere stieren ging naar de best bewaarde 4 jaar oude Attributzoon, Acajou de Beauloye die reeds in vorige editie ook de kampioenstrofee mocht winnen.

In het vrouwelijk vee zagen we de gebroeders Cocquyt uit Pittem die het kampioenschap jonge en oudere vaarzen op hun palmares mochten zetten.

Bij de drie reeksen koeien imponeerde Luc David met zijn hoogzwangere Imagination onlangs kampioen in Tielt. Doch ditmaal koos de jury voor de oudste van de prijskamp, Gabriella van de Slindonkhoeve, die vandaag de meeste uitstraling toonde.

Best groeiende stier

Als afsluiter werd Lucky Luke van de Stokerij genomineerd als best groeiende stier met een daggroei van 1kg 355. Als berekeningswijze werd gehanteerd: huidig levend gewicht – 50kg gedeeld door de leeftijd in dagen.

Melkvee

Bij het melkvee was er één reeks ongekalfde vaarzen. De titel ging naar eig. Mazereel G. uit Reninge met Krezip ten Ruysschaert. Voor de gekalfde vaarzen ging de titel naar Kemdale Kelly van eig. Geerardijn Frederik uit Kemmel. Dat terwijl we bij de koeien zowel bij het zwartbont als bij het roodbont kassen van dieren zagen met heel kracht en melkuitstraling. Bij het zwartbont ging de titel naar Jaade van eig. Deconinck G. uit Ploegsteert en bij het roodbont naar Inka van het vinkenhof van eig. Vandewalle E. uit Eernegem.De titel van beste uier ging naar de zwartbonte koe Jasmien van Verstraete Fr. uit Hollebeke.

Beste levende koe

Een speciale vermelding voor koe Vitesse van het bedrijf Lahousse- Zomerbloemhof uit Elverdinge die als beste levende koe van Vlaanderen genomineerd werd met hoogste levensproductie. Zij leverde reeds 148.770 liters melk met 11.300kg vet & eiwit.

Lees ook in Melkvee

Nat voorjaar heeft impact op melkproductie

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 mei met ons zowel de financiële situatie in de wereld als de internationale zuivelmarkten. Net zoals hier, spelen in heel wat andere regio’s de slechte weersomstandigheden parten bij de melkproductie. In de VS heeft men dan weer te maken met onrustwekkende vogelgriep in de veestapel.
Meer artikelen bekijken