Joris Relaes wil in 2022 landbouwers maximaal ondersteunen en inspireren
Landbouwleven blikt met Joris Relaes, administrateur-generaal ILVO, terug op het voorbije jaar 2021. We kijken ook hoopvol vooruit naar 2022.

Hoe heb je 2021 beleefd?
2021 was weeral een memorabel landbouwjaar. Hoewel zijn er andere? Ditmaal geen droogte, maar veel regen. Terwijl de economische toestand in dit tweede coronajaar in heel wat sectoren ten goede keerde, was 2021 een diep crisisjaar voor de varkenssector.
Als we binnen een paar jaar in de geschiedenisboeken terugbladeren naar 2021, zal echter toch het stikstof-arrest van 25 februari als meest markante gebeurtenis worden aangehaald. Het is het symbool van het feit dat we tegen een aantal grenzen van milieu, klimaat, biodiversiteit en dierenwelzijn aan het botsen zijn. Er komen doortastende maatregelen op ons af die hopelijk zullen zorgen voor de nodige rechtszekerheid. Onze sector zal alvast ingrijpend van gedaante veranderen.
Wat hoop je voor 2022?
Toch mogen we de moed niet laten zakken. We blijven een essentieel product produceren dat elke burger dagdagelijks nodig heeft. Er is de kennis en het vakmanschap van onze land- en tuinbouwers, maar ook hun enorme wendbaarheid. De dioxinecrisis heeft de Vlaamse veehouderij indertijd ook niet klein gekregen. Integendeel, uiteindelijk zijn we daar sterker uitgekomen en zijn we toonaangevend geworden op het vlak van voedselveiligheid.
We staan op een scharnierpunt om meer dan ooit in te zetten op een kwalitatief groeimodel. Met kwaliteit en toegevoegde waarde kunnen we zowel op de binnenlandse als op de buitenlandse markten nog steeds ons mannetje staan. Vanuit het ILVO willen we onze landbouwers, en in het bijzonder onze jonge landbouwers, hierbij maximaal ondersteunen en inspireren. Het is daarom dat we meer dan ooit willen inzetten op onderzoek naar nieuwe verdienmodellen, nieuwe teelten, nieuwe rassen, precisielandbouwtechnieken, bio-economie, koolstofopslag, het valoriseren van data, eiwitdiversificatie, verwerking op de boerderij...
We zullen daarbij meer dan ooit aandacht moeten hebben voor de wensen van de consument. Ik zou daarom de ‘Farm to Fork’ slogan van Europa willen omkeren naar ‘Fork to Farm’.