Startpagina Schapen

Wolf gespot in Antwerpse haven

In de Antwerpse haven is een wolf gespot. Welkom Wolf ontving zaterdagnacht rond 3u30 een filmpje van een wolf die over de Noorderlaan draaft. Bijna 2 uur later werd hetzelfde dier opnieuw opgemerkt in de haven. De wolf kreeg de roepnaam Asterix mee, omdat hij opdook bij Tabaknatie Asterix.

Leestijd : 2 min

Welkom Wolf is er op basis van uiterlijke kenmerken vrijwel zeker van dat de nieuwe wolf dezelfde is als degene die vorige week werd gefilmd in Steenbergen in de Nederlandse provincie Noord-Brabant en die vorig weekend heel het Zeeuwse eiland Schouwen-Duiveland doorkruiste. Nog maar een week geleden botste deze wolf op de duinen aan de Noordzee, zaterdagnacht liep hij zich dan weer vast in de Antwerpse haven.

"Het geeft nog maar eens aan dat zwervende wolven werkelijk overal kunnen opduiken tijdens hun stresserende zoektocht naar een eigen leefgebied. Die zoektocht ondernemen ze ergens tussen hun eerste en hun tweede verjaardag", zegt Jan Loos van Welkom Wolf.

Mocht de wolf nog in het havengebied aanwezig zijn, dan zal hij in deze dichtbebouwde omgeving niet lang onder de radar kunnen blijven. Aan waarnemers wordt gevraagd om onmiddellijk Welkom Wolf te verwittigen via 0495/32 53 30 of wolven@landschapvzw.be.

Eerder werd ook al een wolf gespot op en rondom de Kalmthoutse Heide, die de roepnaam Klaasje meekreeg. "Het is momenteel onduidelijk hoeveel wolven de voorbije maand de provincie Antwerpen hebben bezocht. Het zijn er minstens 2 en maximum 4, maar de puzzel zal pas kunnen gelegd worden als het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en de Nederlandse tegenhanger BIJ12 alle DNA-stalen hebben onderzocht", zegt Jan Loos.

Volgens Welkom Wolf wordt het stilaan duidelijk dat ook in de provincie Antwerpen steeds vaker wolven zullen opduiken. "Nu zich ook hier een wolf aan het settelen is en een koppel misschien al niet meer veraf is, rijst de vraag of de Vlaamse overheid niet stilaan het hele noordelijke deel van de provincie Antwerpen - alles boven het Albertkanaal en de Schelde - als risicogebied voor wolvenaanvallen op vee moet durven aanduiden zodat de subsidie voor wolfwerende maatregelen ook hier ter beschikking komt van veehouders. Meer nog dan gevestigde wolven hebben zwervende wolven immers de neiging om te kiezen voor de gemakkelijkste prooi langs het parcours, met name onbeschermd kleinvee en jongvee", aldus nog Loos.

Belga

Lees ook in Schapen

Blauwtong op vermoedelijk 2.250 bedrijven in Nederland

Veeteelt Het aantal Nederlandse veebedrijven met (vermoedelijk) blauwtong onder de dieren is opgelopen tot meer dan 2.250. Bij bijna 1.490 bedrijven staat de besmetting vast, bij zo'n 770 bedrijven is er een ernstig vermoeden dat de ziekte is uitgebroken. Dat blijkt uit gegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Meer artikelen bekijken