Startpagina Actueel

Voorstel Nederlandse landbouwminister oogst direct kritiek

Bij de vorming van de nieuwe Nederlandse regering stelde, donderdag 30 december, de partij ChristenUnie haar ministerteam voor. Hieruit blijkt dat Henk Staghouwer naar voren wordt geschoven als nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Dat oogstte meteen volop kritiek.

Leestijd : 2 min

De felste reacties komen van de politieke partij BoerBurgerBeweging (BBB). Zij wijzen erop dat de boeren Henk Staghouwer al kennen, als gedeputeerde in de provincie Groningen, en daar geen goed gevoel aan hebben over gehouden. Een slechte reputatie kreeg Staghouwer door de aanpak van de aardbevingsschade en de boerenprotesten in oktober 2019 waarbij de situatie escaleerde. De boeren voelden zich onbegrepen en ongehoord.

BBB vindt dat de minister van Landbouw een minister moet zijn voor alle boeren, groot of klein, gangbaar of biologisch. BBB wijst op de nood aan grond die boeren hebben. Laat nu net Henk Staghouwer het afgelopen jaar op bijna 600 ha landbouwgrond voorkeursrecht te hebben gevestigd. Hij wil deze grond gebruiken voor industrie, in het bijzonder voor de Eemshaven. BBB verwijt hem om tijdens de stikstofcrisis het belang van de Eemshaven boven dit van de landbouw te stellen.

Zet Staghouwer de koers die hij voerde als gedeputeerde verder in zijn ministerfunctie, dan zou het BBB niet verbazen dat er snel terug boerenprotesten aan zijn adres volgen. BBB roept de nieuwe minister dan op, om geen overhaaste besluiten te nemen en aan het begin van zijn termijn, met boeren in gesprek te gaan. Dergelijke reactie lezen we ook bij belangenbehartiger LTO Nederland en boerenactiegroep Agractie. LTO hoopt op een goede samenwerking met Staghouwer op de ministerpost bij LNV. Agractie roept hem op om het vertrouwen te herstellen én er te staan voor de agrarische sector.

Positief noemt BBB dat Henk Staghouwer dossierkennis heeft. Maar met terug een ChristenUnie minister op de post van LNV denken ze dat er maar weinig koerswijziging gaat plaats vinden.

Op 10 januari presenteert premier Mark Rutte officieel zijn ministerploeg.

Tim Decoster

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken