Startpagina Varkens

Varkenshouders Geurts (Scherpenzeel, NL): “Een goede arbeid-opbrengstverhouding is belangrijker dan groei”

De familie Geurts in het Nederlandse Scherpenzeel heeft een gesloten bedrijf met 400 zeugen en 3.300 vleesvarkens. Ze zijn bezig hun zeugenstal te verlengen. Sinds 2019 mengen ze zelf het voer voor de vleesvarkens. Jaco Geurts is politiek actief en maakt zich steeds meer zorgen over de maatschappelijke status van het dier. “Wij maken kwalitatief mooi en gezond varkensvlees met oog voor het dier, maar het moet wel werkbaar blijven.”

Varkenshouders Jaco en Mirjam Geurts wonen in het Nederlandse Scherpenzeel, in het midden van Nederland op de Veluwe. Hun boerderij heet Veldhorst. In 2007 nam Jaco het varkensbedrijf over van zijn ouders. Tot een jaar daarvoor was het een vermeerderingsbedrijf met 400 zeugen. Om hun zoon een zet in de rug te geven bouwden de ouders van Jaco er in 2006 een splinternieuwe vleesvarkensstal bij voor 3.300 vleesvarkens. Daardoor werd het meteen een gesloten varkenshouderij, waarmee zoon Jaco overigens erg in zijn nopjes was....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Varkens

Kraamstalindex zorgt effectief voor betere prestaties in de kraamstal

Varkens Uit onderzoek van de KU Leuven blijkt dat de introductie van de kraamstalindex binnen de Vlaamse Piétrain Fokkerij (VPF) effectief geleid heeft tot betere prestaties in de kraamstal. Zowel in de eigen bedrijven van de VPF als binnen de ILVO-testwerking eindberen nam de vitaliteit van biggen toe tussen 2019 en 2023, terwijl erfelijke gebreken en sterfte afnamen.
Meer artikelen bekijken