Startpagina Veeteelt

Geweigerde vergunning slachthuis Tielt: Geschrokken van beslissing

Slachthuis Debra-Meat in Tielt is naar eigen zeggen erg geschrokken van de beslissing van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir om in beroep de omgevingsvergunning voor de uitbreiding van het slachthuis te weigeren. “Dit hadden we niet verwacht”, klinkt het. “Wij blijven geloven in ons project en beraden ons over volgende stappen.”

Leestijd : 2 min

Debra-Meat had vorig jaar een vergunning gekregen van het provinciebestuur van West-Vlaanderen, maar Gaia, Natuurpunt en de West-Vlaamse Milieufederatie gingen in beroep bij de minister.

“In tegenstelling tot wat in de argumentatie van de weigering wordt gezegd, heeft het exportslachthuis Tielt de afgelopen jaren tal van maatregelen genomen, op advies van erkende deskundigen, en grote investeringen gedaan om de hinder te reduceren en vermijden”, luidt het. “Zowel op vlak van geur, geluid en verkeer verloopt de exploitatie vandaag probleemloos.”

Geen enkel beroep

“Tijdens de aanvraagprocedure werd er ook zeer sterk ingezet op participatie en informeren van de omwonenden, wat ook bleek uit het feit dat géén enkele omwonende beroep heeft aangetekend tegen de vergunning die door de deputatie was verleend.” Het exportslachthuis argumenteert daarnaast dat een uitgebreide toelichting werd bezorgd waaruit moet blijken dat de aanvraag wel degelijk vergund kon worden. “Zo is wetenschappelijk aangetoond dat is voldaan aan de nieuwe ministeriële instructies inzake stikstof, en er op dat vlak geen enkel probleem is. Ook in het Omgevingsvergunningsdecreet staat uitdrukkelijk dat in beroep wijzigingen kunnen worden aangebracht aan de aanvraag. Wij vinden het erg spijtig dat de minister, louter wegens procedurele redenen, geen rekening heeft gehouden met deze toelichting en de vergunning alsnog heeft geweigerd.”

Belga

Lees ook in Veeteelt

Meer artikelen bekijken