Startpagina Milieu

Aantal muskusratten laatste jaren weer gestegen

Na jaren van zo goed als uitgeroeid te zijn geweest, is de muskusrat terug in Vlaanderen. Vooral in de grensstreek met Nederland is opnieuw sprake van grote aantallen.

De muskusrat is een exoot en wordt bestreden. De dieren veroorzaken schade aan oevers en dijken en zijn hinderlijk voor de natuur en de landbouwsector.

Door bestrijding was de verspreiding van de muskusrat in Vlaanderen al jaren onder controle. Maar nu is het knaagdier dus terug. "De voorbije 2 jaar zijn er opnieuw meer meldingen, en is er opnieuw sprake van grote aantallen", aldus Katrien Smet, woordvoerster van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). "We kunnen wel nog niet spreken van een plaag, wel van meer vangsten"....

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Milieu

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken