Startpagina Wetgeving

Nieuwe maatregel voor de aankoop van granen van de primaire producent

Graanhandelaars en diervoederproducenten die rechtstreeks primaire plantaardige producten aankopen bij Belgische landbouwers, moeten volgens de FCA standaard (vroeger GMP) vanaf de oogst 2017 minstens 80% van deze aankopen realiseren bij landbouwers die beschikken over een Vegaplan Standaard certificatie (cf. voorwaarden opgenomen in het FCA-document BT-02).

Volgens de laatste cijfers (april 2017) van Vegaplan zijn 12.187 graantelers gecertificeerd op een totaal van 21.773 Belgische graantelers. Tussen 1 maart 2016 en 8 maart 2017 is, ondanks uitgebreide communicatie, het aantal gecertificeerden nagenoeg constant gebleven. Voor de plantaardige productie is de gemiddelde afdekkingsgraad 60%.

Vele FCA- gecertificeerde collecteurs hebben problemen om de 80% gecertificeerde ontvangst van granen te realiseren. Het niet voldoen aan deze eis leidt voor de...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Wetgeving

Term ‘samengestelde landbouwer’ wordt afgeschaft

Wetgeving Het decreet over de inrichting van een gemeenschappelijke identificatie van landbouwers, exploitaties en landbouwgrond in het kader van het meststoffen- en landbouwbeleid (EPR-decreet) werd gewijzigd met het oog op de afschaffing van de constructie van de samengestelde landbouwer (SLB).
Meer artikelen bekijken