Startpagina Schapen

Werkstraf en boete voor stropers in wolvenleefgebied Hechtel-Eksel

Een 70-jarige man uit Hechtel is dinsdag door de Hasseltse correctionele rechtbank veroordeeld voor illegale stroperij in het leefgebied van de wolven in Midden-Limburg. Hij moet een werkstraf van 80 uur uitvoeren. Als de werkstraf niet tijdig is uitgevoerd, wacht een boete van 8.000 euro. Een tachtiger die in beeld kwam met een vuurwapen in zijn bezit kreeg een boete van 8.000 euro.

Leestijd : 2 min

Op het grondgebied van het militair domein Kamp van Beverlo had de man een voederplaats gecreëerd, een strop geplaatst en een wildcamera gehangen. "Het was om de everzwijnen af te schrikken", klonk de uitleg van de man.

Na anonieme melding

Een natuurinspecteur van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB) deed op 11 maart 2019 vaststellingen. Dat alles gebeurde na een anonieme melding binnengelopen dat wolvin Naya mogelijk vergiftigd was. De natuurinspectie hield toen extra toezicht op het leefgebied van de wolven op het militair domein, dat niet voor het publiek toegankelijk is. De ANB-inspecteur ontdekte een wildcamera en nam die mee voor de uitlezing van de beelden.

Vogelbescherming Vlaanderen en ANB burgerlijke partij

De strafrechter zelf vond de uitleg van aanwezige beklaagde uit Hechtel vreemd klinken. "Toch maar raar, hé", klonk het. "U strooit daar eten om ze te lokken en dan plaatst u daar een strop om ze dan af te schrikken? Dat klinkt toch eigenaardig."

Vogelbescherming Vlaanderen en het ANB stelden zich burgerlijke partij via raadslieden Peter De Smedt en Jutte Nijs. Aan Vogelbescherming Vlaanderen is een schadevergoeding van 1.320 euro toegekend. De vordering van ANB is onontvankelijk verklaard.

"Vogelbescherming Vlaanderen tilt heel zwaar aan de feiten omdat beklaagde zich niet alleen schuldig heeft gemaakt aan stroperij, maar ook door gebruik te maken van een strop die tot een heel pijnlijke dood kan leiden", aldus De Smedt. "De feiten in het leefgebied van de wolf maken het des te stuitender. Ook een wolf zou in de strop omgekomen kunnen zijn."

"Weinig respect dierenleven"

De wildcamera van de 70-jarige beklaagde is verbeurd verklaard. Volgens de rechtbank gaf de man blijk van weinig respect voor het leven van dieren. De man hekelde dat hij het slachtoffer was van de vruchteloze zoektocht naar de doder van wolvin Naya. "Dit louter en alleen omdat hij anders zijn praktijken onverstoord had kunnen verder zetten," aldus de rechtbank.

Op de beelden was ook te zien hoe een tachtiger na zonsondergang met een vuurwapen op pad was in het bewuste gebied.

Belga - MV

Lees ook in Schapen

Franse schapenhouderij op weg naar meer duurzaamheid

Schapen In Frankrijk is de schapenhouderij zowel qua vlees- als melkproductie heel wat belangrijker dan in Vlaanderen. Door het Idele , het Institut de l’Elevage, met zetel in Parijs, wordt dan ook nogal wat onderzoek gedaan in verband met schapenhouderij. Tijdens een webinar op 14 december 2023 werden de eerste Franse resultaten voorgesteld van het project ‘Green Sheep’.
Meer artikelen bekijken