België mikt op 50% meer bestuivers tegen 2030
Met een Nationale strategie voor bestuivers 2021-2030 wil ons land de negatieve tendens van bestuivende insecten keren. Die insecten zijn immers van levensbelang voor de biodiversiteit en voor het overgrote deel van de teelten die voor onze voeding bestemd zijn.

In de Nationale strategie hebben zowel regionale als federale overheden zich ertoe verbonden "samen te werken voor gezonde ecosystemen, een duurzamere voedselproductie en het welzijn van de mens". In België worden deze bestuivers bedreigd door pesticiden, de vernietiging van hun habitat of de klimaatverandering. Zo zijn van de 381 soorten wilde bijen meer dan een derde verdwenen of in verschillende mate bedreigd.
Alarmbellen op rood
Van de 381 soorten wilde bijen is meer dan een derde verdwenen of in verschillende mate bedreigd. De kolonies honingbijen hebben, vooral na de winter, te lijden onder een hoge sterfte. Verder is ongeveer een derde tot de helft van de 2.423 in ons land geregistreerde soorten dag- en nachtvlinders verdwenen of bedreigd. En ook de zweefvliegsoorten verdwijnen, meer dan 50 van de ongeveer 320 soorten worden bedreigd.
bestuiversvriendelijke landbouw
De strategie werd afgeklopt door de 4 ministers van Leefmilieu. Zij zullen middelen vrijmaken om tegen 2030 het aantal soorten die verdwijnen te halveren en het aantal soorten met een positieve ontwikkeling met 50% te doen toenemen ten opzichte van 2019.
De doelstelling moet in de eerste plaats bereikt worden door de land- en tuinbouw bestuiversvriendelijk te maken, zoals met een reeks bestuiversvriendelijke landbouwpraktijken, en een intensievere dialoog tussen belanghebbenden. Daarnaast moeten steden, infrastructuur en ruimten bestuiversvriendelijker worden gemaakt. Vooral langs wegen en spoorwegen zijn veel mogelijkheden om de aanwezigheid van bestuivers te stimuleren.