Startpagina Actueel

Rusland beperkt uitvoer van graan: honger in Afrika

Rusland gaat de uitvoer van tarwe, gerst en rogge tijdelijk beperken. Dat heeft de bevoegde vicepremier Viktoria Abramtjsenko maandag verklaard. Bedoeling van de maatregel is de binnenlandse vraag te verzekeren en prijsstijgingen voor verwerkers en consumenten te verhinderen.

Leestijd : 2 min

Concreet zal er vanaf dinsdag tot 30 juni een exportverbod gelden voor tarwe, rogge, gerst, maïs en gemengde granen. Uitvoer in het kader van quota op basis van individuele vergunningen is wel nog mogelijk, klinkt het. Voor suiker en suikergrondstoffen geldt het verbod tot eind augustus.

Uitzonderingen zouden gelden voor uitvoer naar de Euraziatische Economie Unie en voor de van Oekraïne afgesplitste separatistische regio's Donetsk en Loehansk.

Orkaan van honger

De Verenigde Naties (VN) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben maandag gewaarschuwd dat de Russische inval in Oekraïne tot een ernstige voedselcrisis kan leiden. "We moeten er alles aan doen om een orkaan van honger en een ineenstorting van het wereldwijde voedselsysteem te vermijden", zei VN-secretaris-generaal António Guterres.

De VN-topman wees erop dat Rusland en Oekraïne samen 30 % produceren van alle tarwe wereldwijd. 45 Afrikaanse en veel van de armste landen ter wereld importeren het graan voor een groot of het grootste deel uit die 2 landen. De oorlog zal "de armsten het zwaarst treffen en de kiemen zaaien voor politieke instabiliteit en onenigheid in de hele wereld", aldus nog Guterres.

IMF-topvrouw Kristalina Georgieva zit op dezelfde lijn. "De oorlog in Oekraïne betekent honger in Afrika", zo zei ze. Ze verwees specifiek naar landen als Afghanistan, Ethiopië , Syrië en Yemen die erg afhankelijk zijn van de invoer van tarwe.

Voor Oekraïne verwacht het IMF dat de oorlog dit jaar "minstens" een krimp van de economie met zo'n 10% zal veroorzaken. Dat is in het geval van een snelle oplossing van het conflict en met dank aan substantiële internationale steun, aldus het IMF. Als het conflict echter blijft aanhouden, dan dreigt die economische krimp 25 tot 30% te bedragen.

Belga - SN

Lees ook in Actueel

Bijna 2.000 ha nieuw bos in Vlaanderen sinds 2019

Milieu Sinds 2019 is er bijna 2.000 ha nieuw bos bijgekomen in Vlaanderen, meldt het kabinet van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De helft daarvan plantte de Vlaamse overheid, maar ook lokale besturen droegen bij. Om hun bijdrage te eren, werden er op 14 mei in Brugge Boslabels uitgereikt aan de gemeenten die het meeste bos plantten.
Meer artikelen bekijken